Руді Джуліані / REUTERS

У серпні минулого року в розкішному готелі в Мадриді особистого адвоката президента США Рудольфа Джуліані, чия місія була домогтися проведення необхідного президентові США Дональда Трампа розслідування, представили високопоставленому українському посадовцю. Але спочатку Джуліані озвучив особисте прохання від імені колишнього клієнта з України.

Про це пишуть Розалінд Хельдерман, Пол Сонн, Девід Л. Стерн і Джош Доусі в статті для Washington Post.

Мер Києва Віталій Кличко, якому, за словами Джуліані, він надавав консультаційні послуги, був на межі звільнення президентом України Володимиром Зеленським з поста за сумісництвом в якості голови Київської міської державної адміністрації (КМДА), що значно б обмежило його владу. За словами Льва Парнаса, колишнього помічника Джуліані, під час закритої зустрічі в Мадриді Джуліані закликав радника Зеленського залишити Кличка на посаді.

Відео дня

«Руді сказав йому: 'Простежте за тим, щоб Кличко залишився', - повідомив Парнас, який брав участь у зустрічі, в інтерв'ю The Washington Post.

Наступного місяця Джуліані заявив в Twitter. «Обмеження повноважень мера Києва Кличко було дуже поганим знаком», - написав Джуліані, в неявній формі критикуючи Зеленського, додавши, що мера, колишнього чемпіона з боксу, «дуже поважають в США».

Зеленський дав задній хід, і майже через півроку Кличко все ще перебуває на своїй посаді.

У Мадриді радник Зеленського, Андрій Єрмак, підтвердив у своїй заяві, що він і Джуліані обговорювали Кличка, але заперечував, що особистий адвокат Трампа чинив будь-який тиск від імені Кличка. Єрмак повідомив, що Джуліані сказав йому, що не намагається чинити на нього жодного впливу.

Факт про переговори Джуліані з українським урядом щодо Кличка, що не афішувався раніше, є ще одним прикладом того, як колишній мер Нью-Йорка використовував свою високу посаду в якості близького радника Трампа для просування своїх особистих інтересів.

У 2017 році Джуліані спробував переконати Трампа та інших високопоставлених чиновників ухвалити рішення, на яких наполягала Туреччина; того ж року він працював в якості юриста у торговця золотом з політичними зв'язками з цієї ж країни, проти якого були відкриті кримінальні справи. У вересні він закликав чиновників Міністерства юстиції не порушувати справу проти багатого керівника венесуельської енергокомпанії, який найняв його в якості приватного адвоката.

Діяльність Джуліані викликала глибоке занепокоєння серед високопоставлених чиновників адміністрації, які заявили, що їм незрозуміло, коли він працює від імені своїх приватних клієнтів і коли він працює в інтересах президента.

Як раніше повідомляв The Washington Post, генеральний прокурор США Вільям П. Барр в декількох бесідах восени пояснював Трампу, що Джуліані став тягарем.

За словами джерела, знайомого з ситуацією, в чорновому варіанті своєї майбутньої книги колишній радник з національної безпеки Джон Болтон стверджує, що держсекретар Майк Помпео побоювався, що Джуліані, можливо, працював від імені клієнта, коли він домагався звільнення посла США в Україні.

Джуліані повідомив The Washington Post, що він був особливо обережний, визначаючи свою роль приватного адвоката для Трампа, а не представника уряду США, і прийняв такі сумніви щодо його роботи на свій рахунок.

«Люди ненавидять мене (за роботу представником Трампа), - написав Джуліані в текстовому повідомленні. - Чим краще ти робиш свою роботу, тим злішими вони стають».

Він зазначив, що президент «не є єдиним клієнтом або замовником», додавши: «У мене все ще є власні думки і робота, яку мені потрібно зробити, і вона не збільшилася в обсязі в результаті обов'язків представляти Президента; в силу обставин вона скоротилася, тому я можу зосередити увагу на своїй роботі для нього ».

«Те, що вони кажуть, відповідає дійсності для будь-якого приватного адвоката Президента», - написав він, додавши: «Ніщо не передбачає того, що це вплинуло на мою роботу».

Відповідаючи на питання про зустріч в Мадриді, Джуліані назвав Парнаса, свого колишнього соратника і клієнта, «відомим брехуном». Парнас, якому пред'явлені федеральною владою звинувачення у фінансуванні політичної кампанії в США, почав робити публічні заяви в останні кілька тижнів про свою роль в кампанії тиску на Україну, викликаючи нападки з боку союзників Трампа, які вважають, що він намагається зменшити ризики притягнення до кримінальної відповідальності .

Джуліані відмовився повідомити, чи були втручання від імені Кличка, назвавши боксера, який став мером, своїм «хорошим другом протягом багатьох років».

Розстановка сил на зустрічі в Мадриді виразно була на користь Джуліані. У той час команда Зеленського терміново намагалася організувати зустріч в Білому домі з Трампом, щоб послати рішучий сигнал Росії, яка веде проксі-війну на сході України вже більше п'яти років. А кількома днями раніше, під час телефонного дзвінка з Зеленським, Трамп дав зрозуміти новому українському президенту, що йому потрібно вести справи з Джуліані, щоб заручитися підтримкою Білого дому.

Зеленський все ще не досяг візиту в Білий дім. «Я готовий їхати [хоч] завтра», - заявив український лідер в п'ятницю під час спільного виступу в Києві з держсекретарем Майком Помпео.

Читайте такожЖурналісти New York Times детально описали, як Джуліані влітку "рятував" Кличка від звільнення

«Великий друг України»

Принаймні протягом десяти років у Джуліані є ділові зв'язки в Україні, а також робота, яка привела його до контактів з помітними українськими діячами і політиками, включаючи Кличка.

Триразовий чемпіон світу в суперважкій вазі, відомий як «Доктор Залізний Кулак» завдяки докторському ступеню в області спортивних наук, Кличко є одним з найвідоміших українських спортсменів. Коли він зайнявся політикою, легендарний боксер заявив, що він хоче підняти рівень життя в своїй рідній Україні до того, який він бачив на Заході.

У попередньому інтерв'ю газеті The Washington Post Джуліані сказав, що його найняли в 2008 році в якості політичного консультанта Кличка, у якого в той час була невдала спроба стати мером Києва.

В ході успішної виборчої кампанії на пост мера в 2014 році Кличко найняв консалтингову фірму Джуліані, щоб вона була радником його з питань боротьби з корупцією та злочинністю в столиці України, Джуліані повідомив The Washington Post.

Кличко зробив суперечливу заяву щодо їх домовленостей, оголосивши цього тижня, що у нього ніколи не було «ділових відносин» з Джуліані. Мер Києва також назвав Джуліані «великим другом України і одним з найуспішніших мерів в світі».

Кличко сказав, що вперше познайомився з Джуліані в 2006 році під час візиту колишнього мера Нью-Йорка в Україну. З тих пір вони зустрічалися багато разів в Нью-Йорку і Києві, сказав Кличко.

«З огляду на наші хороші особисті стосунки, іноді я питаю його ради з муніципальних питань», - сказав він.

Кличко, один з лідерів прозахідної революції в Україні, переміг на виборах мера Києва в 2015 році, набравши понад 65% голосів. Як і його політичний союзник, колишній президент Петро Порошенко, він вступив на посаду на тлі високих очікувань, що він переможе характерні для української політики корупцію і кумівство.

В той час як Київ в значній мірі досяг успіху і багато хто вважає Кличка кращим мером в порівнянні з попередниками, його критики кажуть, що зберігається низка проблем, які переслідують столицю: погане надання послуг, неякісна інфраструктура і сумнівні будівельні проекти.

Його також звинувачують в тому, що він покладається на резонансні проекти, такі як пішохідно-велосипедний скляний міст вартістю 10 мільйонів доларів в центрі міста, замість того, щоб зосередитися на проведенні важливих реформ.

Політичне майбутнє Кличка було поставлено під сумнів у квітні, коли Зеленський - гуморист і новачок у великій політиці, який тільки що зіграв роль президента в українському телесеріалі, переміг Порошенка на президентських виборах в Україні.

Крім роботи в якості обраного мера Києва Кличко одночасно виконує обов'язки голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) в рамках угоди, яку він уклав з Порошенком. На цю впливову посаду, еквівалентну міському керуючому, призначає президент України.

Звільнення Кличка з такої посади допомогло б команді Зеленського встановити контроль над українською столицею, безумовно, найважливішим центром влади країни.

Зеленський поінформував Кличка під час зустрічі на початку липня минулого року, що він хотів би розділити посади знову і призначити свою людину головою КМДА. Про це повідомив Кличко в своєму відеозверненні, розміщеному в Facebook після їх зустрічі.

Кличко все одно б зберіг за собою виборну посаду мера, хоча його влада була б значно обмежена.

У своєму пості на Facebook Кличко розкритикував таку пропозицію як відкат законної влади Києва від самоврядування.

Очолювати кампанію зі звільнення Кличка був призначений Андрій Богдан, колишній адвокат українського олігарха Ігоря Коломойського. Богдан був призначений Зеленським на посаду глави Адміністрації.

30 липня Богдан посилив політичний тиск на мера Києва, повідомивши українським агентствам на брифінгу, що Кличко втратив контроль над ситуацією в місті за останні п'ять років і використовує інститут «смотрящих» для забезпечення більшості в Київраді.

Кличко сказав, що заяви Богдана виглядають «як мінімум, дивно і некомпетентно».

Богдан не відповів на запити видання прокоментувати ситуацію.

Минулого літа на тлі чуток про те, чи буде він звільнений, Кличко вилетів до Сполучених Штатів.

31 липня, наступного дня після коментарів Богдана, Кличко зустрівся з Джуліані в Нью-Йорку, опублікувавши в Facebook свою фотографію, де він був з колишнім мером Нью-Йорка в офісі Джуліані.

Зустріч відбулася всього лиш через тиждень після того, як Трамп закликав Зеленського 25 липня зателефонувати, щоб домовитися з Джуліані про розслідування стосовно колишнього віце-президента Джо Байдена і його сина, який входив до ради української газової компанії Burisma, коли його батько посідав високу посаду.

В одному з інтерв'ю Парнас заявив, що не був присутній на зустрічі Джуліані з Кличком в Нью-Йорку, але згодом він був про це проінформований Джуліані і адвокатом Кличка.

Парнас сказав, що вони обидва повідомили йому, що під час зустрічі Кличко поскаржився Джуліані на те, що адміністрація Зеленського намагається звільнити його, і звернувся за допомогою.

«По суті він наскаржився Руді, кажучи, що вони його несправедливо переслідують», - сказав Парнас.

За словами Парнасу, Кличко звинуватив Богдана в його скрутному становищі, що викликало гнів Джуліані на керівника апарату Зеленського і, відповідно, на президента України, який публічно не займався потенційно вигідними для Трампа розслідуваннями.

У письмових коментарях для The Washington Post Кличко заперечив, що просив Джуліані про допомогу.

«Я нікого не просив про допомогу. А наша фотографія - це фотографія зустрічі двох громадських діячів », - сказав Кличко. Він повідомив, що вони обговорювали, як «Україні необхідна подальша підтримка з боку наших західних партнерів і друзів після зміни влади, підтримка місцевого самоврядування та його розвитку».

Читайте також"Не вірю жодному слову": Пристайко прокоментував заяви партнера Джуліані про Україну

«Трамп любить його»

Кілька днів потому Джуліані мав особисто зустрітися з Єрмаком, головним помічником Зеленського.

Основна мета Джуліані на зустрічі в Мадриді полягала в тому, щоб через Єрмака змусити Зеленського оголосити про розслідування, які потрібні були Трампу, як він раніше повідомляв The Washington Post.

Курт Волкер, який тоді служив в якості спеціального представника Державного департаменту США з питань України, заявив в свідченнях в Палаті представників у справі про імпічмент Трампа, що він пов'язав Єрмака і Джуліані. Волкер заявив, що він сподівався, що помічник Зеленського зможе переконати Джуліані в тому, що новий президент України є антикорупційним реформатором, що стане переломним моментом в ситуації, яка, як представлялася, заважала Трампу призначити українському лідеру зустріч в Білому домі.

Як свідчать текстові повідомлення, опубліковані слідчими Палати представників з імпічменту, українці сподівалися, що, вирішивши питання з Джуліані, вони зможуть нарешті встановити тісні відносини з адміністрацією Трампа.

Парнас повідомив, що Джуліані був задоволений, що обрали Єрмака, колишнього юриста в сфері авторського права, як представника Зеленського на зустрічі в Мадриді, тому що він сприймав Єрмака як рівного, який грав ту ж роль адвоката і довіреної особи для українського президента, що і Джуліані для Трампа.

Текстові повідомлення показують, що Парнас повідомив Джуліані про ситуацію Кличка за день до зустрічі в Мадриді з Єрмаком. Парнас розповів The Washington Post, що знав, що Джуліані хоче бути готовим обговорити свого колишнього клієнта в Іспанії.

Перед поїздкою Джуліані відправив повідомлення Парнасу: «Я не хочу, щоб ми займалися їх політикою».

Але Парнас сказав, що, коли Джуліані зустрівся з Єрмаком, він був повністю занурений у внутрішню українську політику, захищаючи Кличка.

Зустріч пройшла в розкішному готелі. Парнас розповів, що він і Джуліані прибули першими і забронювали столик в розкішному залі. За словами Парнасу, його діловий партнер Ігор Фруман планував приєднатися, але пропустив зустріч, щоб допомогти попутникові Джуліані, чий багаж був втрачений під час перевезення в Іспанію.

Адвокат Фрумана відмовився коментувати.

Коли приїхав Єрмак, група обмінялася люб'язностями. «Кожен з них говорив: "Як приємно нарешті з тобою зустрітися», - згадує Парнас. Вони обговорили, наскільки вони задоволені тим, що їх президенти нарешті поговорили минулого тижня, сказав він.

Після цього, як сказав Парнас, Джуліані взявся за справу.

«Джуліані почав говорити про Кличка і Богдана», - сказав він. Джуліані сказав помічникові Зеленського, що Кличко був «відмінним хлопцем для України».

«Він сказав:" Він може забезпечити більший інтерес до України, більший бізнес. Він боксер. Американці люблять боксерів", - згадує Парнас. - Він сказав: "Трамп любить його. Я думаю, що Трамп знає його - він проводив бої в деяких його закладах».

У 2017 році Кличко розповів українським новинним ЗМІ, що, коли він і його брат Володимир проводили бої в розважальному комплексі «Трамп Тадж-Махал» в Атлантик-Сіті, вони спілкувалися з Трампом.

Парнас розповів The Washington Post, що не знає, чи обговорював коли-небудь Джуліані з Трампом скрутне становище Кличка в Києві.

У Мадриді, як заявив Парнас, Джуліані сказав помічникові Зеленського, що він мав подбати про те, щоб Кличко залишився на своїй впливовій посаді.

Парнас сказав, що Єрмак, схоже, був відкритий для прохання Джуліані.

«Єрмак в основному говорив, що він зробить все, що в його силах, що він особисто зустрінеться з Кличком і постарається вирішити це питання, - сказав Парнас. - Він це пообіцяв Руді».

У своїй заяві Єрмак сказав, що під час зустрічі він знав, що Джуліані та мер Києва були «добре знайомі», і підтвердив, що питання про Кличка було підняте під час бесіди.

«Джуліані поцікавився моєю думкою про Вiталiя Кличка як про мера, - сказав Єрмак. - Водночас він одразу ж заявив, щоб я не сприймав це питання як спробу вплинути на мене ».

Єрмак сказав, що він відповів Джуліані, що знав Кличка багато років і що боксер був обраний і підтриманий киянами.

«На цьому наша розмова на тему Кличка закінчилась, - сказав Єрмак. - Тому, будь-яке твердження, що на зустрічі пан Джуліані намагався нав'язати мені якусь думку або що було досягнуто якусь угоду, є хибним».

Видання The Washington Post повідомило цього тижня, що Єрмак закликав українського президента зайняти протрампівську лінію, щоб зміцнити свої позиції у відносинах з США, за словами дипломатів, знайомих з обговореннями.

Парнас сказав, що після обговорення Кличка Джуліані звернувся до головного питання, яке звело їх разом: до запропонованої заяви українською стороною щодо розслідувань, корисних для Трампа.

«Вони мали включити заяву про Burisma і Байдена», - сказав Парнас, посилаючись на слова Джуліані.

На початку вересня Кабмін України погодив документ про відсторонення Кличко від його адміністративної посади. Зеленський не підписав його, залишивши Кличка на посаді.

У своїй заяві для The Washington Post Кличко сказав, що він не знає, чому Зеленський відмовився від намірів прибрати його.

«Я не можу відповідати за президента», - сказав він.