Бернацька фігурує у справі про розкрадання коштів / фото УНІАН

Вищий антикорупційний суд обрав колишній першій заступниці міністра юстиції Наталії Бернацькій, підозрюваній у розкраданні понад 54 млн гривень, запобіжний захід у вигляді застави в 7 млн гривень.

Про це повідомляє прес-служба ВАКС.

«Слідча суддя ВАКС обрала запобіжний захід колишній першій заступниці міністра юстиції у вигляді застави у розмірі 7 млн гривень. Також на підозрювану покладено обов’язки: прибувати до слідчого (детектива), прокурора та суду за першим викликом; повідомляти слідчого (детектива), прокурора або суд про зміну свого місця проживання та роботи; утримуватися від спілкування з підозрюваними і свідками у кримінальному провадженні; здати органам Державної міграційної служби України паспорти для виїзду за кордон», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, за інформацією Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, НАБУ повідомило про підозру Бабіну, колишній першій заступниці міністра юстиції Наталії Бернацькій, бенефіціару приватної компанії та трьом особам, наближеним до колишнього народного депутата.

Читайте такожУ Мін'юсті розповіли, скільки за рік стягнули боргів із аліментів та зарплати

Встановлено, що у вересні 2013 року представник товариства «Золотой Мандарин Ойл», підконтрольного колишньому народному депутату та за його безпосередньою вказівкою, підготував та надіслав до ЄСПЛ заяву про стягнення з держбюджету 54 млн 179 тис. гривень як невиплаченої заборгованості із боку ПАТ «Київенерго» перед підприємством щодо зберігання мазуту, яке нібито з 2009 року органами виконавчої служби не виконувалося.

Однак слідством було встановлено, що, попри рішення суду на свою користь, «Золотой Мандарин Ойл» не звертався до виконавчої служби за його реалізацією, та про цей факт Європейський суд не повідомив.

Крім того, було приховано і факт відступлення права вимоги до «Київенерго» на користь іншої приватної компанії, також афільованої з колишнім народним депутатом - організатором схеми, що сталася за півроку до звернення до ЄСПЛ.

Читайте такожЕкс-заступника міністра Гримчака випустили із СІЗО

У подальшому, за версією слідства, для супроводу справи в Європейський суд колишній народний обранець домовився з керівництвом Мін'юсту, за сприяння якого урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ підготував декларацію про дружнє врегулювання спору, на підставі якої зобов’язався сплатити на користь підконтрольного депутату «Золотого Мандарину Ойл» 54 млн 179 тис. гривень з держбюджету за зобов’язаннями, які виникли між двома приватними юридичними особами.

На підставі цього у лютому 2016 року Мін'юстом було перераховано вказану суму коштів.

Дії підозрюваних кваліфіковані за ознаками злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.