Ілюстрація \ REUTERS

Бортові самописці (так звані «чорні скриньки») збитого в Ірані літака «Міжнародних авіаліній України» пошкоджені, їх розшифровка за певних умов може відбутись в Україні.

Читайте такожПристайко на зустрічі з главою МЗС Ірану вимагав повідомити причину збиття українського літака

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олексій Данілов на спільному брифінгу з головою Міністерства закордонних справ Вадимом Пристайком в аеропорту «Бориспіль» після церемонії закладання скверу пам’яті жертв українського літака, збитого під Тегераном.

Відео дня

Данілов зауважив, що Україна веде постійні переговори з іранською стороною щодо розслідування авіакатастрофи поблизу Тегерану.

«Ми розуміємо хід розслідування, що відбувається на території Ірану. Я сьогодні о 3.00 був у Тегерані і тільки зранку звідти повернувся. У нас є розуміння всіх процесів, які будуть покроково відбуватись», - наголосив секретар РНБО.

Також, як зауважив Данілов, «зараз відбуваються певні дослідження, певні процедури, які відбуваються як на території Ірану, так і на території України».

«Те, що стосується «чорних скриньок», - вони обов’язково будуть розкриватися в присутності України, згідно з Чиказькою конвенцією. Це буде зроблено фахово», - запевнив він.

Відповідаючи на питання, де може відбутись розшифровка «чорних скриньок» збитого в Ірані українського літака, Данілов сказав: «Все, що відбувалося, ті лабораторні дослідження, які були зроблені на території України, дозволяють нам сказати, що це може за певних умов відбутися саме на території України. Єдине - ми поки що не можемо вам сказати, коли це відбудеться, бо мають бути прописані всі технологічні кроки фахівців, які будуть цим питанням займатись».

За словами Данілова, розшифровка бортових самописців є складним технологічним процесом.

«Щоб потім не було ніяких закидів до тієї групи, яка буде займатися цим питанням, все має бути прописано покроково», - наголосив він.

«Скриньки є пошкоджені, і це є певна вада, щоб ми це зробили набагато швидше, ніж нам би хотілося. Як тільки все буде готово, скриньки будуть розкриті - і там, все, що є – воно нікуди не зникне», - резюмував секретар РНБО.

Довідка УНІАН. В Ірані 8 січня розбився літак «Міжнародних авіаліній України», що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ. Загинули 176 осіб. На борту Boeing 737 перебувало 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великої Британії. Через три дні президент Ірану офіційно визнав, що український лайнер був збитий «в результаті ненавмисної людської помилки» і пообіцяв притягнути винних до відповідальності.

3 лютого директор з розслідування нещасних випадків в іранській Організації цивільної авіації Хасан Резайфар заявив, що Іран більше не ділитиметься з Україною доказами у справі щодо збиття літака МАУ через те, що дані розслідування «злили» українським ЗМІ.

4 лютого країни-учасниці Міжнародної групи з координації допомоги жертвам катастрофи літака МАУ заявили, що вимагають від Ірану негайно передати групі «чорні скриньки» зі збитого лайнера.

14 лютого міністр закордонних справ Ірану заявив, що Іран не має наміру віддавати «чорні скриньки» зі збитого літака МАУ, але й не розшифровуватиме їхні дані без участі зацікавлених сторін.