«Чорна скринька» зі збитого українського літака МАУ / REUTERS

Україна має всі технічні та наукові можливості для дослідження «чорних скриньок» збитого українського літака поблизу Тегерану.

На цьому наголосив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов під час зустрічі з секретарем Вищої ради національної безпеки Ісламської Республіки Іран Алі Шамхані у Тегерані, повідомляє прес-служба РНБО України.

Данілов заявив, що Україна наполягає на всебічному та повному розслідуванні всіх обставин катастрофи, забезпеченні дотримання міжнародно-правових норм.

Відео дня

Крім того, секретар РНБО акцентував на першочерговій необхідності дослідження «чорних скриньок», підкресливши, що Україна має для цього всі технічні і наукові можливості.

У РНБО вказують, що Данілов 15-16 лютого перебував з робочим візитом в Ірані на запрошення секретаря Вищої ради національної безпеки Ісламської Республіки Іран.

Читайте такожПристайко на зустрічі з главою МЗС Ірану вимагав повідомити причину збиття українського літака

Довідка УНІАН. В Ірані 8 січня розбився літак «Міжнародних авіаліній України», що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ. Загинули 176 осіб. На борту Boeing 737 перебувало 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великої Британії. Через три дні президент Ірану офіційно визнав, що український лайнер був збитий «в результаті ненавмисної людської помилки» і пообіцяв притягнути винних до відповідальності.

3 лютого директор з розслідування нещасних випадків в іранській Організації цивільної авіації Хасан Резайфар заявив, що Іран більше не ділитиметься з Україною доказами у справі щодо збиття літака МАУ через те, що дані розслідування «злили» українським ЗМІ.

4 лютого країни-учасниці Міжнародної групи з координації допомоги жертвам катастрофи літака МАУ заявили, що вимагають від Ірану негайно передати групі «чорні скриньки» зі збитого лайнера.

14 лютого міністр закордонних справ Ірану заявив, що Іран не має наміру віддавати «чорні скриньки» зі збитого літака МАУ, але й не розшифровуватиме їхні дані без участі зацікавлених сторін.