Місце катастрофи літака МАУ / REUTERS

Найближчим часом до України прибуде делегація з Ірану, яка «привезе новини» щодо розслідування збиття літака «Міжнародних авіаліній України».

Про це міністр закордонних справ України Вадим Пристайко повідомив на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ Швеції Анн Лінде.

Читайте такожІран не буде розшифровувати "чорні скриньки" збитого літака МАУ без України - Данілов

Відео дня

«Ми це з міністром обговорили (розслідування збиття українського літака в Ірані - УНІАН), тому що ми саме входимо в цю групу п‘яти країн, громадяни яких, на превеликий жаль, загинули в катастрофі, і ми обговорювали, яким чином просуваємось (в розслідуванні - УНІАН)», - розповів він.

За словами Пристайка, за декілька днів в Україну з офіційним візитом прибуде міністр закордонних справ Канади Франсуа-Філіп Шампань і під час його візиту міністри проведуть телефонну розмову разом зі своїми британським і афганським колегами, під час якої обговорять хід розслідування.

Міністр також зазначив, що поширення коронавірусу в Ірані не завадило розслідуванню.

«Коронавірус не завадив проводити цю роботу. У нас є посольство на місці, є контакти з іранською стороною. Найближчим часом ми очікуємо велику делегацію з Ірану, яка привезе новини, які ми всі очікуємо... І я думаю, що вже за пару днів ми зможемо більш детально розповісти, яким чином відбувається розслідування, зокрема, робота із «чорними скриньками» і робота щодо компенсації», - зазначив очільник МЗС.

Довідка УНІАН. В Ірані 8 січня розбився літак «Міжнародних авіаліній України», що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ. Загинули 176 осіб. На борту Boeing 737 перебувало 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великої Британії.

Через три дні президент Ірану офіційно визнав, що український лайнер був збитий «в результаті ненавмисної людської помилки» і пообіцяв притягнути винних до відповідальності.

3 лютого директор з розслідування нещасних випадків в іранській Організації цивільної авіації Хасан Резайфар заявив, що Іран більше не ділитиметься з Україною доказами у справі щодо збиття літака МАУ через те, що дані розслідування «злили» українським ЗМІ.

4 лютого країни-учасниці Міжнародної групи з координації допомоги жертвам катастрофи літака МАУ заявили, що вимагають від Ірану негайно передати групі «чорні скриньки» зі збитого лайнера.

14 лютого міністр закордонних справ Ірану заявив, що Іран не має наміру віддавати «чорні скриньки» зі збитого літака МАУ, але й не розшифровуватиме їхні дані без участі зацікавлених сторін.