Дмитро Кулеба / REUTERS

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів про плани України у відповідь на заклик Росії скасувати санкції проти неї через пандемію нового коронавірусу і пов’язану з нею економічну кризу.

За його словами, зараз Росія "запустила такого "черв’ячка" у вигляді закликів скасувати всі санкції на тлі економічної кризи", пише Радіо Свобода.

"Це ризик. Це безумовний ризик, який ми прогнозували, на який ми відразу відреагували, реалізацію якого ми не допустимо", - наголосив міністр.

Відео дня

За його словами, його міністерство працює над тим, щоб ці заклики не були втілені.

"У росіян все є "гуманітарним питанням", якщо треба зняти санкції. Ні, це абсолютно не гуманітарне питання. Жодним чином санкції до гуманітарних питань не стосуються", - додав він.

"До речі, ті, хто завжди казав, що санкції не працюють, - я вважаю, що ось цей заклик зняти санкції якраз є ще одним доказом того, що санкції працюють. Якби вони не працювали, то, очевидно, ніхто навіть зараз на них не звертав би уваги", - наголосив голова МЗС.

Читайте такожСША назвали умову зняття "кримських" санкцій проти Росії

Він також звернув увагу, що питання протидії російській агресії "жодним чином не може відійти у тінь".

"І на ключові його аспекти я постійно звертаю увагу і контролюю ситуацію. Тому спілкуюся, у тому числі, з нашими партнерами", - сказав Кулеба.

Минулого тижня голова комітету з міжнародних справ верхньої палати парламенту Росії Костянтин Косачов заявив, що нинішня криза з коронавірусом і ознаки світової економічної рецесії дають "унікальний шанс розірвати заворожене замкнене коло" санкцій, що, за його словами, запроваджуються у сподіванні на їхню політичну результативність, але потім, мовляв, "не відбувається нічого, крім взаємних економічних втрат".

У відповідь в МЗС України заявили, що санкції проти Росії відчутно впливають на її економіку, попри постійні заперечення Кремля. "Ми впевнені, що Росія має ефективний і швидкий шлях позбутися міжнародного санкційного тиску - це припинити агресію проти України, припинити окупацію українських земель, виплатити компенсацію за завдану шкоду", - йдеться в заяві МЗС України.

Як повідомляв УНІАН, у березні Європейський Союз офіційно продовжив санкції проти Росії ще на півроку за порушення територіальної цілісності й суверенітету України.