Ілюстрація REUTERS

Управління державної охорони не надавало жодних вказівок щодо облаштування палат для охоронюваних осіб у київських лікарнях.

Про це в коментарі кореспонденту УНІАН заявив керівник УДО Сергій Рудь.

"Ніяких VIP-палат немає. Я не знаю, звідки це взялося, хто це робить. По-перше, жодного звернення від нас про це не було. По-друге, зараз я завезу офіційний лист у КМДА з цього приводу, і ми його оприлюднимо. В ньому ми призупиняємо дію того наказу, який видала КМДА, не погоджуючи з нами", - наголосив Рудь.

Відео дня

Читайте такожРазумков назвав законопроект щодо онлайн-засідань Ради "достатньо дискусійним"

За його словами, в УДО сподіваються, що особи, яких вони охороняють, уникнуть інфікування короновірусом і їх не доведеться госпіталізувати. "Ми робимо все необхідне, щоб такого не сталося з нашими охоронюваними особами. Для цього застосовуються всі превентивні заходи, включно з особливостями доступу до органів державної влади. Краще упередити, ніж потім повертатися до цього питання", - сказав Рудь.

Як повідомляв УНІАН, за інформацією Bihus.Info, Департамент охорони здоров’я КМДА розіслав медичним закладам столиці наказ про особливі умови лікування «особливих пацієнтів». Документ датований 25 березня.

З посиланням на копію цього документа сказано, що в наказі йдеться про осіб, щодо яких здійснюється державна охорона, по суті – це всі чиновники високого рівня країни.

Департамент КМДА визначив перелік медзакладів, які повинні будуть приймати таких пацієнтів, та прописав особливі вимоги до утримання хворих.Серед головних вимог: окремі, ізольовані від інших приміщень, палати площами не менше 13 кв. м із затіненими вікнами. Палати повинні мати зручні комунікації з операційним блоком, діагностичним та іншими відділеннями. Також передбачена наявність окремого резерву лікарських засобів і розгортання окремих сестринських цілодобових постів у вищевказаних палатах або ж біля них.

Людей, які будуть користуватись VIP-режимом, в наказі визначено, як «особи, щодо яких здійснюється державна охорона».

Сьогодні, 26 березня, Київський міський голова Віталій Кличко заявив, що наказ Департаменту охорони здоров’я КМДА № 353 про облаштування спеціальних палат в лікарнях для осіб, щодо яких здійснюється державна охорона, підготовлено за зверененням Державного управління справами при президенті на підставі наказів Міністерства охорони здоров’я і Державної служби охорони.

«Щодо розпорядження, яке вчора було поширено ЗМІ. Воно було зроблено на виконання наказів Державної служби охорони, МОЗ і звернення на їх підставі Держуправління справами при президенті. Документи з грифом «для службового користування» - в них йдеться про готовність закладів охорони здоров’я для медико-санітарного забезпечення осіб, щодо яких здійснюється державна охорона. Мова про те, що на випадок захворювання першої особи держави повинні мати певні умови: окремі палати, щоб поряд знаходилась державна охорона. Така практика була завжди, і не тільки в Україні», - зауважив Кличко.

За словами мера столиці, він розмовляв з-приводу цієї ситуації з президентом України Володимиром Зеленським, «і він готовий і налаштований скасувати накази, про які йдеться і які ми зобов’язані виконувати. Сподіваюсь, це відбудеться, і ми будемо за це вдячні», - наголосив мер Києва.