Учасники Ініціативи '21 листопада' провели публічну дискусію для обговорення статусу Донбасу

Сьогодні статус тимчасово окупованих територій, а особливо людей, що там проживають, повинен активно обговорюватись в публічній площині. Учасники Ініціативи в рамках дискусії підняли багато питань, серед яких необхідність пошуку спільної візії майбутнього, проведення ресоціалізації та десепаратизації населення окупованих територій та відновлення промисловості та інфраструктури в регіонах.

Михайло Винницький згадав досвід референдумів у Канаді щодо від’єднання Квебеку, та зазначив: «На сьогоднішній день Мінські угоди і взагалі переговорний процес зводиться до того, що так, чи інакше Донбас, а з часом і Крим, мають повернутися в Україну. Але це не тільки територія, це так само і люди. І питання в тому, що робити з людьми, які, можливо, не сприймають решти України».

Про важливість реінтеграції говорив і Андрій Длігач: «Війна закінчиться лише тоді, коли в Україні системно будуть проведені реформи. Ми зможемо запропонувати Криму і Сходу стратегію повернення до України та реінтеграції лише у випадку, коли Україна запропонує їм таке суспільство, таку економіку, такі відносини всередині країни, які будуть більш привабливими, аніж ті, що пропонуються «Русским миром».

Учасники Ініціативи '21 листопада' провели публічну дискусію для обговорення статусу Донбасу

Протоієрей Георгій Коваленко відмітив: «Для вирішення конфлікту ми маємо врахувати точку зору не тільки тих, хто сьогодні за підтримки російської пропагандистської машини нібито говорить від імені сьогоднішнього Донбасу – ми повинні дослухатися до тисяч тих, хто виїхав за межі окупованої території і намагається побудувати життя в інших куточках України».

Свої кроки до виходу із кризи запропонував Валерій Пекар: «Перше, що нам потрібно – зробити Україну заможною, сильною політично, військово і економічно; друге – запропонувати Донбасу приєднатися до такої України; третє – можливо, доведеться розмежовуватись, а значній частині людей доведеться виїхати звідти. Побачимо, але наш фокус має бути направлений на нас самих в першу чергу».

Олександр Ткаченко підкреслив важливість сповідання спільних цінностей в межах України, окрім того він підкреслив: «Фактично Україна знаходиться у фарватері ідей і пропозицій, які висуває не Україна, а Росія і наші Західні колеги. Фактично історія, пов’язана з виконанням мінського протоколу  - це історія, коли існує одна дата – дата прийняття змін до Конституції – які змушені будуть прийматися без урахування не тільки громадського широкого обговорення, у вигляді, наприклад, Конституційної асамблеї, а навіть без урахування думки більшості населення України».

Йосип Зисельс пригадав дослідження минулих років про настрої в Україні, неможливість отримати спільну візію всередині України та діаметрально протилежні цінності, що існують всередині країни: «Ми маємо справу з двома цивілізаційними утвореннями які не зводяться до єдиного знаменнику. Це різні системи цінностей, які не можна поєднати. Можна жити в мирі якщо не нав’язувати їх. Цей конфлікт на довго і ми маємо навчитися жити а головне щоб стало менше жертв і стати на воєнні рейки, як Ізраїль».

Олександр Пасхавер закликав зосередитись на модернізації України: «Залучення тимчасово окупованих територій до прийняття важливих державотворчих рішень можуть негативно відобразитись на модернізації України, адже ми маємо ризик отримати внутрішю опозицію до усіх перетворень та ліберальних реформ, що впроваджуються в країні».

Читайте такожАктивісти закликають провести громадські обговорення конституційних змін щодо децентралізації

Муфтій Саїд Ісмагілов у своєму зверненні закликав ні в якому разі не відмовлятися від територій, адже подібний прецедент може призвести до повторних спалахів сепаратизму на території України, а також підкреслив: «В окупації залишилися не тільки прихильники сепаратизму і Росії або колабораціоністи. Там залишилася значна кількість наших громадян, які або хочуть повернуться в Україну але не можуть, бояться про це заявити, оскільки це небезпечно, або люди що не визначилися і будуть готові підтримати Україну, якщо та запропонує їй стабільне життя».

Загалом, учасники Ініціативи погодилися, що зараз важливо піднімати питання щодо статусу тимчасово окупованих територій в публічній площині, залучати лідерів думок та засоби масової інформації до обговорення цього питання.

Відеозапис дискусії: