Голова Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Борис ТАРАСЮК вважає, що російсько-грузинський конфлікт можна порівняти за наслідками з терактами у США 11 вересня 2001 року.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час круглого столу “Конфлікт на Кавказі: чи потрібна Україні нова стратегія безпеки?”.

“Війну на Кавказі, на мою думку, можна за наслідками порівняти хіба що з подіями 11 вересня 2001 року. Ці події корінним чином змінили підходи до понять «безпека громадян, держави» і «колективна безпека»,- сказав депутат.

Відео дня

За словами Б.ТАРАСЮКА, російська сторона вправно маніпулює термінами “примус до миру”, “гуманітарна катастрофа”, “етнічні чистки”, “геноцид”. Він наголосив, що це при тому, що Росія відмовляється визнати геноцидом Голодомор в Україні 1932-1933 р.

Б.ТАРАСЮК зазначив, що події на Кавказі ще раз підтвердили, що так звана миротворчість, якою нібито займалася Росія, - це прикриття. Він нагадав, що у 1992 році, коли у рамках СНД приймалося рішення про проведення миротворчої операції на Кавказі, Україна відмовилася від участі в цій операції, оскільки “принцип цієї операції суперечить принципам проведення миротворчих операцій, ООН та ОБСЄ”.

Він зазначив, що події у Грузії показали, наскільки Росія використовує інформаційну війну для того, щоб викривити причини і перебіг цієї війни.

Короткотерміновими наслідками подій в Грузії, на думку Б.ТАРАСЮКА, є страждання мирного населення та міжнародна ізоляція Росії. Прикладом такої ізоляції, за його словами, є вчорашнє засідання Ради НАТО.

На думку Б.ТАРАСЮКА, конфлікт висвітлив цинічне ігнорування Росією норм міжнародного права, неповагу до територіальної цілісності і суверенітету держави.

Серед довгострокових наслідків Б.ТАРАСЮК відзначив перегляд відносин як окремими державами, так і міжнародними організаціями відносин з Росією. “Серед довгострокових наслідків війни слід очікувати більшої уваги на національному і регіональному рівні до питань безпеки - це перегляд військової доктрини, питання, пов’язані з озброєнням”, - додав він.

Б.ТАРАСЮК також вважає цілком очевидним, що ситуація у Грузії висвітлила те, що Чорноморський флот РФ і його перебування на території України становлять небезпеку для національної безпеки України.

За його словами, розміщення американських систем ПРО на території Польщі і Чехії - це не ті питання, які можуть становити небезпеку для України.

На переконання Б.ТАРАСЮКА, Україна може долучитися до миротворчої місії на Кавказі, але для цього мають бути відповідні умови: згода країни, на території якої буде проводитися миротворча операція, та чіткий мандат Ради безпеки ООН або ОБСЄ.