УНІАН

Про це УНІАН повідомили у прес-службі МЗС України.

Зокрема, у МЗС вітають ухвалення двох важливих резолюцій, ініційованих членами Постійної делегації Верховної Ради України в ПА ОБСЄ - «Порушення прав людини та основоположних свобод в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь» і «Тридцята річниця Чорнобильської катастрофи», які ввійшли до Тбіліської Декларації, ухваленої за підсумками роботи асамблеї.

Читайте такожРосійська делегація в ОБСЄ відмовилася обговорювати резолюцію України по Криму

Відео дня

У відомстві звернули увагу на те, що резолюція «Порушення прав людини та основоположних свобод в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь» вчергове підтвердила факт здійснення Росією збройної агресії проти України, рішуче засудила анексію Кримського півострова та порушення Росією як державою-окупантом основоположних прав людини в окупованому Криму, зокрема, заборону Меджлісу кримськотатарського народу, застосування політичних репресій проти кримських татар й етнічних українців, у т.ч. викрадення, вбивства, тортури, тюремні ув’язнення тощо. Резолюція також закликала Росію звільнити всіх незаконно ув’язнених громадян України.

Водночас резолюція «Тридцята річниця Чорнобильської катастрофи» підкреслює необхідність продовження на національному та міжнародному рівнях докладання зусиль з ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, зменшення її впливу на здоров’я населення, послаблення її екологічних, соціальних та економічних наслідків та відновлення постраждалих від радіації територій.

Читайте такожУ профільному комітеті Парламентської асамблеї ОБСЄ закликали Росію припинити агресію проти України

МЗС також вітає ухвалення резолюції Загального Комітету ПА ОБСЄ з політичних питань та безпеки, в якій чітко засуджується факт російської збройної агресії проти України, а також міститься заклик до розгортання міжнародної миротворчої операції під егідою ООН та ОБСЄ та продовження економічних та політичних санкцій проти РФ до повного виконання Мінських домовленостей і припинення незаконної окупації АР Крим та міста Севастополь.

У зовнішньополітичному відомстві наголосили, що важливим результатом 25-ї сесії ПА ОБСЄ для України стало також обрання її представника - голови української парламентської делегації, народного депутата України Артура Герасимова заступником керівника Загального Комітету ПА ОБСЄ з економічних питань, науки, технологій та навколишнього середовища.