фото УНИАН

Про це Єнін сказав в ефірі 5-го каналу.

"Ми передбачали такий розвиток подій. В принципі навіть відмова в екстрадиції, яку ми отримали місяць тому, це є підставою для ініціювання процедури судового розгляду за спеціальною процедурою, тобто in absentia - за умов відсутності підозрюваного. І ця свобода, яку він отримав, вона є доволі уявною. Як тільки зазначена людина вирішить залишити територію Російської Федерації, його зустріне Інтерпол у будь-якій іншій державі світу, яка визнає юрисдикцію Інтерполу", - сказав Єнін.

Читайте такожРФ поки не буде екстрадувати колишнього депутата України Шепелєва

Відео дня

При цьому Єнін визнав, що фактично немає таких країн, які не визнають юрисдикцію Інтерполу, допускаючи, що Шепелєв залишиться у РФ невиїзним.

Водночас заступник генпрокурора зазначив, що не думає, що Шепелєв може володіти такою інформацією або компроматом, які можуть загрожувати деяким українським політикам або стабільності держави.

"Це мабуть намагання ФСБ хоча б якимсь чином насолити в інформаційній сфері, і сказати, що вони там мають якийсь ексклюзив", - додав Єнін.

Як повідомляв УНІАН, раніше у ГПУ заявили, що відмова Росії в екстрадиції колишнього народного депутата України Олександра Шепелєва пов’язана з його співпрацею з Федеральною службою безпеки РФ.

Шепелєва 27 грудня 2012 року було оголошено у міжнародний розшук. 5 липня 2013 року його затримали в Угорщині та за результатами проведення процедури екстрадиції 26 березня 2014 року доставили до України.

Проте 6 липня 2014 р. Шепелєв втік з-під варти, у зв’язку з чим його того ж дня повторно оголошено у міжнародний розшук та судом обрано щодо нього запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Працівники правоохоронних органів РФ 19 березня 2015 р. затримали Шепелєва на території Московської області.

На підставі клопотання Генеральної прокуратури України компетентні органи РФ в березні 2015 року розпочали екстрадиційну перевірку щодо видачі Шепелєва українській стороні.

За даними ГПУ, Шепелєв підозрюється у вчиненні організації умисного вбивства та замаху на умисне вбивство двох або більше осіб, на замовлення, за попередньою змовою групою осіб; організації заволодіння транспортним засобом; організації розкрадання державних грошових коштів ПАТ "Родовід Банк", їх легалізації та службового підроблення.