Ілюстрація / REUTERS

За останні 20 років роль російської організованої злочинності в Європі значно зміцнилася.

До такого висновку приходить британський політолог Марк Галеотті, що спеціалізується на питаннях міжнародної злочинності і проблемах безпеки, пов'язаних з Росією, у своєму аналітичному матеріалі «Як Кремль використовує російську кримінальну мережу у Європі».

Експерт зазначає, що сьогодні російські злочинці працюють менше на вулиці і більше в тіні: як спільники, посередники і постачальники для локальних європейських банд і загальноконтинентальної злочинні мережі.

Відео дня

Читайте такожCNN: Розвідслужби США знайшли посередника між WikiLeaks і Росією, яка зливала інформацію

На думку політолога, російська держава суттєво криміналізувалась шляхом взаємопроникнення кримінальної «злочинного світу» і політичного «Олімпу». Це врешті-решт призвело до того, що режим час від часу використовує злочинців в якості інструментів свого панування.

Російські організовані злочинні групи в Європі були використані для різних цілей, в тому числі в якості джерел «чорного налу», щоб почати кібератаки для політичного впливу, для торгівлі, і навіть для проведення цілеспрямованих вбивств від імені Кремля.

До своєї роботи політолог додав інфографіку із розташуванням пунктів російської кримінальної мережі і її маршрутів у Європі. Однією з точок російської мафії є українське місто Одеса.

Російська організована злочинність і її маршрути у Європі / ecfr.eu