Федеріка Могеріні / REUTERS

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої і безпекової політики Федеріка Могеріні заявила, що вважає «лицемірством» розмови про стратегічне партнерство ЄС і Росії на тлі російської агресії в Україні.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це вона сказала в Москві на спільній прес-конференції з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим.

Могеріні наголосила, що ЄС і Росія упродовж багатьох років були стратегічними партнерами і хотіли б до цього повернутися з прагматичної точки зору спільних інтересів, які багато в чому збігаються на регіональній і стратегічній основі.

Відео дня

«Але було б нереалістично вважати один одного стратегічними партнерами і при цьому зберігати санкції. Це не те, як працюють партнери. Давайте не будемо вдавати, що у нас нічого з 2014 року не змінилося в гірший бік», - сказала Могеріні.

Читайте такожЛавров вигадав нове виправдання окупації Криму: згадав про Фолклендські острови

За її словами, санкції самі по собі не мета, для єдиного Євросоюзу ця політика спрямована на припинення конфлікту на сході Україні через повну реалізацію Мінських угод, інші санкції пов'язані з анексією Криму.

«Тут наші точки зору принципово розходяться. Ми вважаємо, що це порушення міжнародного права і цими аргументами ми багато разів обмінювалися останнім часом», - сказала вона.

Могеріні повідомила, що з Лавровим обговорювала сьогодні як зробити так, щоб Мінськ-2 було втілено повністю, як це обговорюється і з владою України.

«Санкції пов'язані з цим... Не будемо повертатися до того, що сталося в 2014 році, але ми, безперечно, по-різному розглядаємо причини цього конфлікту», - наголосила вона.

Своєю чергою Лавров назвав санкції штучною проблемою.

«Що стосується санкцій – вони у нас спливали в розмові. Ви знаєте, ми це питання не зачіпали, але вони спливали неминуче, тому що вони є частиною тих штучних проблем, які нагромаджуються в наших відносинах з Євросоюзом», - сказав Лавров.