На ці потреби виділили майже 4 млрд грн / nfront.org.ua

Для забезпечення українського війська сучасними засобами зв'язку потрібно 32 млрд грн.

Про це йшлося сьогодні під час засідання Комітету Верховної Ради  з питань національної безпеки і оборони, як повідомляє прес-служба "Народного фронту".

Як пояснив у своєму виступі представник Генерального штабу, генерал-майор, начальник військ зв'язку ЗСУ Володимир Рапко, "згідно державної програми розвитку до 2020 року, теоретично, виділили майже 4 млрд грн".

Відео дня

"За бюджет, який виділений Головному управлінню зв'язку, новітніми засобами зв'язку можна переобладнати тільки батальйон. А оскільки у нас їх багато, то поки ми будемо переобладнувати, наприклад, 40-й батальйон, то те, що було в першому батальйоні, можна буде викидати або здати в музей", - пояснив представник Генштабу.

Читайте такожПашинський: Парламент має терміново розглянути законопроект про закупівлі для потреб армії

Відповідно, згідно економічних чинників, технічних характеристик та підходу до клієнтів, керівництво ЗСУ вважає, що рації турецької фірми Aselsan краще підходять Україні в нинішніх умовах, аніж технічні засоби зв'язку, запропоновані ізраїльською фірмою Elbit Systems.

Втім, зазначалося на засіданні комітету, попри погодження закупок турецького радіозв'язку в державному оборонному замовленні на 2017 рік, всі ці домовленості раптово стали об'єктами політичних торгів та спекуляцій.

"Після публікації журналістів, на сайті нашого комітету було оголошено про проведення засідання комітету з таким порядком денним. Тут же проросійські ЗМІ, телеканал "ІНТЕР" почали розказувати про корупцію, про зраду, про те, що Пашинський лобіює турецьких виробників, а Elbit Systems кращі", - розповів про спекуляції у ЗМІ навколо закупівлі рацій голова Комітету з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський.

"Наш комітет лобіює і лобіюватиме Збройні Сили України! І будь-який тиск, шантаж, погрози не пройдуть. Як тільки компанія Elbit Systems дасть кращі технічні умови - всі лобіюватимемо цю компанію. Питання не в компанії - питання в державних інтересах", - зауважив голова оборонного комітету.

"Враховуючи колосальну суму, а це більше мільярда доларів на зв'язок, - ми маємо шукати ідеальне співвідношення ціни і якості. Ми маємо знаходити відповіді на питання безпеки цього зв'язку та гарантію, що ми потім зможемо відтворювати цей зв'язок нашими спеціалістами з тих технологій, які ми отримаємо", - підкреслив Сергій Пашинський.