МЗс заявило Польщі ноту через зображення Львова на нових польських паспортах / Фото УНІАН

У Міністерстві закордонних справ України вручили ноту послу Республіки Польща в Україні Яну Пєкло у зв’язку з намірами польської сторони розмістити на сторінках нового паспорта Польщі зображення польських військових поховань на території Личаківського кладовища у Львові. Про це УНІАН повідомили у прес-службі зовнішньополітичного відомства.

Читайте такожСтало відомо, хто підтримав рішення про позбавлення Саакашвілі громадянства України - ЗМІ

«Викликаному до МЗС послу Республіки Польща в Україні Яну Пєкло було вручено ноту, в якій висловлюється рішучий протест щодо намірів Міністерства внутрішніх справ і адміністрації Республіки Польща розмістити на сторінках нового паспорта Польщі зображення каплиці-ротонди, розташованої на території польських військових поховань на Личаківському кладовищі у місті Львів», - йдеться у коментарі МЗС.

Відео дня

У відомстві заявили, що Україна розглядає такі наміри «як недружній крок, що негативно впливає на розвиток стратегічного українсько-польського партнерства».

«Оцінка історичних подій – справа істориків. Україна виступає проти політизації окремих історичних фактів, що шкодили б розвитку взаємовигідного стратегічного партнерства між Україною та Республікою Польща», - наголошується у коментарі.

Зображення для нового дизайну польських паспортів / фото wyborcza.pl

Як повідомлялось раніше, до сторіччя незалежності Польщі в 2018 році збираються випустити паспорти у новому дизайні, серед інших зображень там планують розмістити "Меморіал орлят" у Львові.  Також розглядається можливість того, що на одній зі сторінок з’явиться зображення Святих воріт, розташованих у Вільнюсі (відомі як Ворота Світанку або Остра брама).

Литва минулого тижня вже відреагувала на цю ініціативу – глава МЗС викликав тимчасового посла Польщі в Литві. "Ми пояснили йому ситуацію і попередили, що такого не повинно бути", - заявив глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс.