Кравчук підтримує ідею миротворців на Донбасі

Президент України у 1991-1994 роках Леонід Кравчук підтримує ідею миротворців на Донбасі, але вважає такий крок "нереальним".

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав у коментарі журналістам, відповідаючи на питання про ініціативи щодо миротворців на Донбасі.

"Я підтримую ідею миротворців як крок. Не як остаточне вирішення питання, а як важливий крок. Але, власне кажучи, він нереальний сьогодні, тому що Росія має зовсім іншу точку зору", - сказав Кравчук і додав, що вона абсолютно не співпадає з українською.

Відео дня

Читайте такожЛавров заявив, що введення миротворців на Донбас потрібно узгоджувати з бойовиками

Крім того, екс-президент зауважив що "представник Сполучених Штатів Америки на території України не підтримує російської пропозиції, а Росія не погодиться з іншими".

Як повідомляв УНІАН, 22 серпня президент України Петро Порошенко заявив, що має намір у вересні представити на Генасамблеї ООН ідею про розгортання миротворчої місії на Донбасі.

5 вересня президент РФ Володимир Путін висловив згоду на розміщення миротворців ООН лише на лінії розмежування на Донбасі для гарантування безпеки спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Він зазначив, що це питання не може бути вирішене без прямого контакту з представниками проросійських бойовиків на Донбасі.

Після цього Росія направила керівництву ООН проект резолюції про розміщення миротворців на Донбасі.

У свою чергу 7 вересня Порошенко підкреслив, що миротворці ООН мають бути розміщені на всій тимчасово окупованій території, включаючи неконтрольовану ділянку кордону з РФ

20 вересня Порошенко під час виступу на загальних дебатах 72-ї сесії Генасамблеї ООН, сказав, що гібридні «миротворчі пропозиції» від Москви є її бажанням легалізувати своїх «маріонеток» на Донбасі і заморозити конфлікт назавжди. Він підкреслив, що миротворча місія ООН має бути розгорнута на всій території окупованого Донбасу, включаючи кордон.

Також Порошенко закликав генерального секретаря ООН Антоніо Гутерріша направити технічну оціночну місію в Україну, щоб виробити варіанти безпеки і політичної присутності ООН на Донбасі.

13 листопада в Белграді (Сербія) відбулася зустріч Волкера і Суркова. За її підсумками американська сторона заявила, що США і РФ продовжать докладати зусиль для припинення війни на Донбасі, незважаючи на різні концепції щодо шляхів досягнення миру.

У свою чергу Сурков повідомив, що Волкер передав йому пропозиції до російського проекту резолюції Ради безпеки ООН щодо розміщення миротворців на Донбасі. «Детально обговорили російську ініціативу щодо розгортання сил ООН в Україні. Американські друзі передали свої пропозиції до нашого проекту резолюції Радбезу - двадцять дев'ять абзаців. Три з них наша делегація визнала прийнятними. Мало, звичайно. Але все-таки три - не дорівнює нулю. Краще, ніж нуль», - зазначив Сурков.

Перед зустріччю Волкера і Суркова в Белграді видання The Wall Street Journal з посиланням на джерела повідомило, що США готуються найближчими днями запропонувати Росії план розміщення на Донбасі 20 тис. іноземних миротворців ООН.