Ілюстрація REUTERS

Комітет Палати представників США з закордонних справ сьогодні розглядатиме законопроект про Співпрацю з Україною в сфері кібербезпеки. Про це повідомляється на сайті Комітету, передає Голос Америки.

Читайте такожПентагон виділив мільйони на покращення військової ІТ-інфраструктури в УкраїніЗаконопроект, поданий до Конгресу в квітні цього року, має на меті підтримати безпекову співпрацю США та України, а також встановити обов’язкове звітування виконавчої влади США перед Конгресом стосовно співпраці в цій сфері.

Підтримка в сфері кібербезпеки також відповідає намірам, засвідченим в Будапештському меморандумі, наголошується в законопроекті.

Відео дня

Ще під час виборів 2014 року в Україні, хакери провели атаку на інфраструктуру голосування з метою зашкодити демократичним виборам; в 2015 році – було проведено вороже втручання до діяльності постачальників електроенергії, що призвело до відключень енергопостачання. Після посилення кібернападів на критичну інфраструктуру країни в 2017 році, включаючи залізниці, біржі та найбільший аеропорт, президент Порошенко заявив: "кіберпростір став ще одним полем бою за незалежність держави", - нагадують автори законопроекту.

Генеральний cекретар НАТО так відреагував на хакерський напад з використанням вірусу "Петя": "Кібернапади наголошують на важливості підтримки НАТО Україні для зміцнення кібербезпеки".

США допомагають Україні зміцнити кібербезпеку та виявляти вразливі місця для хакерських нападів.

У вересні 2017 року було проведено перший двосторонній діалог між США та Україною в Києві, присвячений питанням кібербезпеки. Сполучені Штати також оголосили про виділення додаткової допомоги Україні з кібербезпеки, що становитиме $5 млн, йдеться в законопроекті.