Голова Верховної ради України Володимир ЛИТВИН наголошує на необхідності завершити переговори між Україною та Європейським Союзом щодо підписання угод про асоціацію та зону вільної торгівлі.

Як повідомили УНІАН у прес-службі В.ЛИТВИНА, про це він сказав під час зустрічей з головою Палати представників Федерального парламенту Бельгії Патріком ДЕВАЛЕМ і головою делегації Європейського парламенту до Парламентської асамблеї ЄВРО-НЕСТ Крістіаном ВІГЕНІНИМ.

В.ЛИТВИН також наголосив на важливості вирішення питання про лібералізацію візового режиму. За його словами, йдеться “про базові права людини”.

Відео дня

Він звернув увагу на те, що з 1 січня 2010 року набуває чинності Угода про реадмісію, згідно з якою Україна взяла на себе «колосальні зобов`язання». За його словами, ЄС має надати Україні “симетричну відповідь у питанні візового режиму”.

В.ЛИТВИН зазначив, що сьогодні набув чинності Лісабонський договір, а Україна відзначає у цей день знаменну дату – 18-ту річницю Всеукраїнського референдуму, на якому громадяни висловилися на підтримку Акта проголошення незалежності України, «виявивши бажання жити у власному домі». «Україна відбулася як держава, але нам потрібно дати відповідь на запитання, яким буде наповнення нашої держави», - зазначив він.

Як сказав В.ЛИТВИН, «Україна повинна навчитися бути самостійною державою”. Він додав, що “необхідно зшити, зцементувати націю, об’єднати країну, а не роз’єднувати її».

За його словами, один із напрямків об’єднання народу – загальне зростання добробуту усіх верств населення. Він наголосив, що зробить все для того, щоб ухвалений українським парламентом закон, який значно підвищив прожитковий мінімум та мінімальну зарплату, а відтак і пенсії, виконувався.

Торкаючись питання енергетичної безпеки, В.ЛИТВИН сказав: «Ми працюємо над тим, щоб уникнути конфліктів, від яких потерпала не тільки Україна, але й уся Європа». «Ми повинні мати прогнозовані стосунки з Росією, в тому плані щоб Європа була спокійна в енергетичних питаннях», - додав голова ВР.