Голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН просить президента Національної академії наук України Бориса ПАТОНА надати експертний висновок щодо законопроектів про мови.

Як повідомили УНІАН у прес-службі парламенту, про це голова ВР заявив сьогодні під час зустрічі з Верховним комісаром ОБСЄ у справах національних меншин Кнутом ВОЛЛЄБЕКОМ.

В.ЛИТВИН висловив переконання, що питання щодо мов в Україні має розглядатися комплексно, із залученням широкого кола фахівців і представників національних меншин.

Відео дня

Спікер парламенту зазначив, що мовне питання є дуже важливою темою для України, і висловив думку щодо необхідності проведення широких консультацій у форматі «круглих столів» із залученням широкого кола фахівців і представників національних меншин, а також з лідерами депутатських фракцій. При цьому він зауважив, що «потрібно діяти за принципом «поспішати повільно».

За його словами, у Верховній Раді зареєстровано кілька законопроектів з мовної тематики. В.ЛИТВИН повідомив, що сьогодні він звернувся до президента Національної академії наук України із проханням надати експертний висновок щодо згаданих законодавчих актів «на предмет їхньої історичної зумовленості, гуманітарної відповідності і відповідності міжнародному праву».

«Треба вийти на комплексне прийняття рішення, в тому числі у плані внесення змін до закону про національні меншини і Концепції національної політики, - заявив голова Верховної Ради. - Саме такий алгоритм дій буде запропоновано парламенту, головне - щоб не домінувала політична складова».

При цьому В.ЛИТВИН зауважив, що розгляд мовного питання не повинен «звестися до проблем двох мов - російської і української», наголосивши, що «у всіх в Україні має бути спільне розуміння щодо статусу української мови як державної».

У свою чергу К.ВОЛЛЄБЕК висловив думку, що запропонований В.ЛИТВИНОМ алгоритм розгляду цього питання є правильним, і висловив готовність очолюваної ним інституції направити відповідні рекомендації щодо згаданих законопроектів.