Директор Центру економічного розвитку Олександр ПАСХАВЕР вважає утопічною заяву прем`єр-міністра України Миколи АЗАРОВА про досягнення в 2011 році докризового рівня розвитку економіки України.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку О.ПАСХАВЕР висловив сьогодні на засіданні громадсько-політичного об`єднання "Український форум".

"Прем`єр-міністр говорить про те, що ми можемо досягти докризового рівня економіки наступного року. А проста арифметика показує, що якщо економіка за час кризи "впала" на 15%, то для того, щоб вийти на докризовий рівень, необхідно забезпечити зростання економіки на 20%. І якщо цього року економіка зросте на 5%, то наступного року необхідно досягти зростання на 15%, що є повною утопією", - сказав О.ПАСХАВЕР.

Відео дня

Економіст також вважає нереальним для виконання обіцянку влади, що протягом найближчих 10 років Україна увійде до двадцятки найбільш розвинених країн світу. "Хтось підказав Президенту ідею досягнення доходів і рівня розвитку України за 10 років і увійти до двадцятки найбільш розвинених країн світу. Я не полінувався і порахував: якщо країни двадцятки не розвиватимуться взагалі, а ми їх наздоганятимемо, то нам необхідно забезпечувати щорічний 20-процентний приріст економіки протягом цих 10 років", - підкреслив О.ПАСХАВЕР.

У свою чергу, автор ідеї про входження України в двадцятку найбільш розвинених країн світу, екс-віце-прем`єр, голова Державного комітету з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир СЕМИНОЖЕНКО уточнив, що йдеться про підвищення конкурентоспроможності України на зовнішніх ринках. "Я говорив, що потрібно увійти до числа конкурентноздатних країн", - пояснив В.СЕМИНОЖЕНКО.

"Це тісно пов`язані речі - якщо ви конкурентноздатні, то у вас і дохід високий", - парирував О.ПАСХАВЕР.

На його думку, довіра громадян до влади залежить від того, наскільки відповідальною є влада в своїх заявах і реальних діях. "Якщо соціологи говорять про низький рівень довіри до влади, то зрозуміло чому - тому що влада показує, як вона ставиться до цієї проблеми довіри. Реформи потрібно починати з себе, а не з підвищення рівня пенсійного віку, хоча це також необхідно", - підкреслив О.ПАСХАВЕР.

Крім того, на його думку, влада повинна прагнути до політичної конкуренції на виборах. "Безконкурентні вибори ведуть до загнивання й неефективності влади. Там, де немає конкуренції, навряд чи влада буде ефективною", - резюмував він.