На цьому наголосив голова Житомирської обласної ради Йосип Запаловський, коментуючи на прохання кореспондента УНІАН підписання даного закону Президентом України.

Й.Запаловський також повідомив, що вітає підписання Президентом Закону і вважає, що це «ще один крок влади назустріч людям».

Голова Житомирської облради переконаний, що ”новий закон про засади мовної політики у нашій державі, незважаючи на гострі дискусії в суспільстві, є дуже толерантним і абсолютно не суперечить нормам Європейської хартії регіональних мов або мовам національних меншин".

Відео дня

Й.Запаловський підкреслив також, що "Житомирщина, як і багато інших областей України – багатонаціональна, але досі жодних міжетнічних, міжконфесійних конфліктів не виникало. Я впевнений, що й надалі ми житимемо толерантно і розумітимемо одне одного з півслова. Бо нас об’єднує спільне бажання – розбудувати добробут кожної територіальної громади”.

Водночас він сказав, "що органи влади, органи місцевого самоврядування області робитимуть все від них залежне, щоб забезпечити розвиток і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя та вільний розвиток та використання російської, польської, інших регіональних мов, а також мов міжнародного спілкування".

“Від цього залежатиме добра моральна атмосфера у нашому спільному домі”,- додав Й.Запаловський.

***

Як повідомляв УНІАН, 3 липня 2012 року Верховна Рада прийняла закон ”Про засади державної мовної політики”, що викликало хвилю протестів по всій Україні. Опозиція заявляла, що закон прийнятий з істотними порушеннями.

Закон дозволяє використовувати російську мову в офіційному діловодстві в регіонах, в яких не менше 10% жителів говорять цією мовою.

Президент України підписав закон 8 серпня.