"Наша Україна–Народна самооборона" і БЮТ сформували спільні робочі групи і доручили їм розробити ключові документи, зокрема нову редакцію закону "Про Кабінет міністрів". За інформацією Комерсант-Україна, НУНС наполягає на реалізації раніше неврахованих пропозицій президента. З деякими з них в БЮТ не згодні.

"Ми зараз працюємо над текстом. Є багато позицій, по яких наші підходи і підходи `Нашої України` ідентичні. Але є, природно, і деякі відмінності", - цитує видання слова одного з членів робочої групи Сергія Саса (БЮТ).

В той же час представник НУНС в робочій групі Микола Оніщук заявив, що більшість змін до діючого закону "Про Кабінет міністрів" будуть засновані на пропозиціях президента, раніше внесених на розгляд парламенту. 

Відео дня

Найбільш спірною виявилася пропозиція голови держави і НУНС врегулювати взаємини Кабінету міністрів з Радою національної безпеки і оборони – відновити формулу, за якою рішення Радбеза, прийняті в межах його повноважень, є обов`язковими для виконання. У той же час згідно чинному закону про Кабмін, посадовці РНБО, секретаріату президента, а також "консультативні, дорадчі і інші допоміжні органи і служби, створені президентом, не мають права давати доручення Кабінету міністрів і членам уряду, а також втручатися в їхню діяльність".

У БЮТ дану ініціативу Ющенка та НУНС розглядають не інакше як "спробу президента через апарати РНБО і СП підпорядкувати собі Кабмін" і вважають неприйнятними.

Комерсант-Україна нагадує, що Верховна рада ухвалила закон "Про Кабінет міністрів", не підтримавши жодної з 42 запропонованих президентом поправок. Тоді глава держави не підписав цей документ і повернув його на повторний розгляд. Проте за участі депутатів від БЮТ вето президента було подолано. При цьому поправки голови держави були враховані у спотвореній формі або взагалі проігноровані.