Сергій Сас каже, що

Про це заявив перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань регламенту і депутатської етики Сергій Сас, повідомили УНІАН у прес-службі партії «Батьківщина».

За словами С.Саса, сьогоднішнім голосуванням за нібито скасування законопроекту про наклеп провладна більшість та керівництво ВР ввели в оману не тільки народних депутатів, журналістів, а й все українське суспільство.

С.Сас продемонстрував стенограму ранкового засідання, де спікер ставить на голосування пропозицію про скасування рішення ВР про прийняття у першому читанні проекту внесення змін та доповнень до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексу щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини.

Відео дня

Однак, за словами С.Саса, відповідно до п.1 ч.1 статті 114 Регламенту ВР, за наслідками розгляду законопроекту у першому читанні парламент може приймати рішення про прийняття документа за основу з дорученням головному комітету підготувати його до другого читання. А відповідно до статті 91 Регламенту, суб'єкт права законодавчої ініціативи вносить проект постанови, в якій рекомендує прийняти те чи інше рішення Верховній Раді.

Таким чином, за словами С.Саса, сьогоднішнім рішенням Верховна Рада скасувала рішення про прийняття законопроекту у першому читанні, але не відмінено постанову та пункт про доручення головному комітету підготувати законопроект до другого читання.

Народний депутат зазначив, що у базі законопроектів вказується, що рішення про прийняття у першому читанні скасовано, але у базі залишилась постанова депутата Віталія Журавського №11255, яку, насправді, Верховна Рада не приймала, але вона існує.

«У сухому залишку ми маємо законопроект, який не знятий з розгляду, а це означає, що він у будь-який момент може бути внесений та проголосований ще у цьому скликанні», - заявив С.Сас.

Як повідомляв УНІАН, 18 вересня український парламент ухвалив у першому читанні проект закону, яким передбачалося ввести кримінальне переслідування за наклеп з покаранням до трьох років ув’язнення. Проект закону був внесений народним депутатом від ПР В.Журавським.

Проект закону викликав критику з боку Єврокомісії, Ради Європи, ОБСЄ і депутатів Європарламенту, а також низку протестів з боку журналістського співтовариства.

25 вересня В.Журавський зареєстрував у парламенті проект постанови про відміну рішення Верховної Ради про ухвалення в першому читанні законопроекту про криміналізацію наклепу.

Сьогодні, 2 жовтня, Верховна Рада України скасувала своє рішення про ухвалення в першому читанні проекту закону «Про внесення змін до Кримінального і Кримінального процесуального кодексу України про посилення відповідальності за посягання на честь, гідність і ділову репутацію людини». “За” таке рішення проголосували 349 із 380 народних депутатів, зареєстрованих у сесійному залі.