віче, майдан, євромайдан, евромайдан, 22 грудня яценюк

Як повідомляє «Газета.ua», за словами Яценюка, «зараз в Україні йде широка дискусія про те, що Віктор Янукович обирався за однією Конституцією, а повноваження отримав за зовсім іншою - за старою Конституцією ще Леоніда Даниловича Кучми. І за те, що він отримав ці надмірні повноваження, яких фактично не має ні Президент Росії, ні Президент США, не голосував ні парламент, ні український народ».

Читайте також: Яценюк: У першому турі президентських виборів візьмуть участь лідери трьох опозиційних сил

За словами Яценюка, повернення до старої редакції Основного Закону було проведено незаконно через «кишеньковий» Конституційний Суд.

Відео дня

Він заявив, що для повернення в правове поле зараз є юридичні механізми. «Звичайно, єдино правильний юридичний механізм - це голосування в українському парламенті, яке вимагає 300 голосів. Зараз є ще одна формула, яка робить перший крок до повернення старої Конституції, яка є єдиною легітимною - це прийняття постанови Верховної Ради України 226-ма голосами про відновлення конституційного ладу в Україні», - сказав Яценюк.

«Це буде певний політико-правовий акт, і ми зараз займаємося тим, щоб зібрати 226 голосів під цю постанову» , - додав він.

«Тому, якщо Конституція буде відновлена, якщо в Україні буде відновлено конституційний лад, то це означає, що вибори Президента України мають відбутися на п`ять місяців раніше. Нагадаю, що за старою Конституцією вибори мають відбуватися в останню неділю жовтня» , - зауважив Яценюк.