Въезд иностранных граждан в Украину планируют ужесточить

У Кабінеті міністрів планують прийняти постанову, що змінює порядок перетину кордону іноземцями, які користуються правом безвізового в'їзду.

За інформацією"КоммерсантЪ" жорсткість режиму буде мати відношення лише до громадян США, Канади та країн-членів ЄС. Інших держав, які домовилися з Києвом про безвізовий режим у 2005 році і пізніше, нові норми не торкнуться. Причина такої вибірковості політична - названі країни чинять тиск на Київ у зв'язку з останніми антидемократичними процесами, нагадало джерело "Ъ".

Читайте такожСБУ заборонила вїзд до України громадянину США та громадянину Польщі

Відео дня

"Щоб не порушувати угоду про спрощення оформлення віз, вирішено стягувати не візовий збір, а плату за внесення персональних даних в якийсь реєстр при перетині кордону",- розповів "Ъ" одне з джерел в уряді. За його словами, проект документу вже готовий, він обговорювалося на минулому засіданні уряду 22 січня, але був відправлений на доопрацювання.

За інформацією "Ъ", у Держприкордонслужбі виступили проти такої ініціативи. У той же час в МЗС її підтримали, представивши ряд виправлень до тієї версії документа, яку відстоює Мін'юст. Міністр закордонних справ Леонід Кожара на засіданні Кабміну був відсутній, оскільки провів екстрену зустріч з послом США, оголосив про введення візових санкцій відносно деяких українських чиновників. Перший заступник голови МЗС Руслан Демченко повідомив членам Кабміну, що така практика існує в США, запевняє джерело "Ъ".

Розмір збору за перетин кордону, запропонованого Кабміном, "Ъ" з'ясувати не вдалося, але стягуватися він буде при кожному перетині кордону. Отримання багаторазової візи не дозволить здешевити поїздки - вартість короткострокової багаторазової української візи становить 200 євро. У 2012 році Україну відвідали понад 4,5 млн громадян ЄС, США та Канади, у 2013 році кількість іноземних туристів зросла незначно, запевнили "Ъ" в Держстаті і Держприкордонслужбі.