Яценюк и Кличко хотят обсудить с Меркель пути преодоления кризиса в Украине

Лідери опозиції планують обговорити сьогодні з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель необхідність уникнути кровопролиття в Україні й зупинити політичну та економічну кризу.

Про це сказав голова політради ВО “Батьківщина” Арсеній Яценюк журналістам в аеропорту перед відльотом до Берліна, де відбудеться його спільна з головою фракції «УДАР» Віталієм Кличком зустріч із канцлером ФРН та представниками фракції ХДС/ХСС в Бундестазі.

Відео дня

Як повідомили УНІАН у прес-службі «Батьківщини», Яценюк висловив переконання, що європейські партнери можуть надати реальну підтримку Україні в умовах економічної та політичної кризи в державі.

Читайте такожСьогодні Яценюк і Кличко зустрінуться з Меркель - «Батьківщина»

Одне з вирішень, яке зараз є на столі, за його словами, - це “формування коаліційного уряду”: “Лише в тому випадку, якщо в нас буде новий надійний коаліційний уряд, західні партнери нададуть йому фінансову підтримку”.

“Уряд повинен відновити переговори з МВФ щодо нового кредиту, а також, звичайно, з нашими європейськими партнерами, щоб перезавантажити наші відносини з ЄС”, - наголосив Яценюк.

Щодо політичної складової, він підкреслив, що Україна потребує всеохопних та термінових політичних реформ, зокрема, конституційної реформи, реформи в судовій системі, Генпрокуратурі.

“Але головне для нас – уникнути кровопролиття та банкрутства держави, що може відбутися, якщо чинний Президент робитиме кроки, які він робить останні три з половиною роки”, - підкреслив голова політради “Батьківщини”.

“Необхідність уникнути кровопролиття й зупинити політичну та економічну кризу – це ключові меседжі, які ми хочемо донести до канцлера Меркель”, - сказав Яценюк.

Відповідаючи на запитання журналіста стосовно подальших дій опозиції в парламенті, Яценюк нагадав, що опозиція вимагає включити до порядку денного Верховної Ради спеціальний конституційний акт щодо тексту Конституції 2004 року.

Читайте такожКличко обіцяє дотиснути владу, аби закрили всі справи проти демонстрантів

“Коституційний суд не має законного права відміняти Конституцію, і немає жодного акту, який повертає Конституцію 1996 року”, - зазначив він.

“Наша ключова вимога – відновлення балансу влад в Україні, відновлення конституційного ладу та повернення до тексту Конституції 2004 року”, - підкреслив він.

Яценюк ще раз наголосив, що йдеться про повернення до тексту Конституції 2004 року: “Не йдеться про зміни до Конституції. Адже ми переконані, що для того, аби мати нову Конституцію, в Україні необхідно почати всеохопний та довготривалий процес змін до Основного закону”.