Путин намерен заставить Украины пристать на условия

Про це сказано у статті під назвою "Путін намагається змусити Україну прийняти пропозицію "Газпрому"", опублікованій в газеті Le Monde.

У Брюсселі продовжилися переговори між Росією і Україною з питання про газовий борг, який "Нафтогаз" повинен виплатити "Газпрому".

Володимир Путін повідомив, що "з урахуванням знижки $100 на ціну, зазначену в договорі, остаточна сума, яку повинна буде платити Україна, складе $385 за 1 тис. кубометрів газу", такі ж умови Росія пропонувала і до повалення колишнього президента Віктора Януковича в лютому.

Відео дня

Читайте такожУ Росії назвали "нахабством" вимогу Яценюка по ціні за газ

Якщо Україна не прийме цю пропозицію, Росія перейде в "абсолютно іншу стадію" газового партнерства, - заявив президент РФ на засіданні уряду. Його цитували висловлювання російські інформаційні агентства. В першу чергу він запевнив, що Росія веде переговори абсолютно відкрито, прозоро. "Наші українські партнери, мабуть, стурбовані тим, що ми можемо запропонувати знижку, так і з легкістю її скасувати в односторонньому порядку. (...) Ми ніколи не вели себе подібним чином, і завжди поважали взяті на себе зобов'язання".

Володимир Путін також спробував чинити тиск на український уряд. "Згідно з інформацією, яка до нас надходить, питання навіть не в механізмах формування ціни, а в тому, що українським партнерам начебто мало цих знижок, вони претендують на більше. (...) Якщо це так, то, судячи з усього, справа свідомо заводиться в глухий кут. (...) Але якщо пропозиції "Газпрому" будуть відкинуті, Росія перейде в зовсім іншу стадію, хоча ми цього не хочемо".

Крайній термін перенесли на 16 червня

Рано вранці в середу, після нічних переговорів "Газпром" переніс крайній термін для оплати Україною боргу за газ на 16 червня. Переговори триватимуть щодня, поки не буде досягнуто угоди.

Читайте такожЄврокомісар Еттінгер назвав прийнятною для України ціну на газ нижче $385

За оцінками "Газпрому", борг України становить $4,5 млрд. У разі непогашення, Росія погрожує перейти на систему передоплати за свої поставки. У результаті цього можуть виникнути проблеми з постачаннями газу в Україну через трубопроводи якої проходить близько 15% російського газу, імпортованого європейськими країнами. "Газпром" вже переносив крайній термін з 3 на 9 червня і з 9 на 10 червня, після того, як Україна заплатила частину боргу в розмірі $786 млн.