скріншот телеканал Дождь

РФ вважає кримчанина, режисера Олега Сенцова російським громадянином, тому він не може зустрітися з українським консулом.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції повідомила Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська.

За словами Лутковської, Сенцов не може зустрітися з консулом України, оскільки його автоматично, без його згоди, записали у громадяни Росії.

Відео дня

Читайте такожМЗС за два місяці не отримав жодної відповіді від Росії у справі Олега Сенцова

“Російська Федерація, як відомо, прийняла законодавство, згідно з яким набуття російського громадянства для жителів Криму проходило автоматично. лише коли особа самостійно не відмовиться від російського громадянства. Для цієї відмови було виділено лише місяць”, - сказала Лутковська.

Вона долала, що Сенцов на той час вже перебував у слідчому ізоляторі і фізично не міг відмовитися від російського громадянства, а відтак - російське громадянство він набув фактично примусово.

Читайте такожПрокуратура РФ не бачить підстав для звільнення режисера Сенцова

Лутковська додала, що, незважаючи на те, що Сенцов продовжує бути громадянином України, РФ відмовила йому у зустрічі з консулом України, вважаючи його громадянином Росії.

“У зв'язку з цим я звернулася до омбудсмена Російської Федерації, але ще пройшло занадто мало часу, оскільки звернення було направлене лише на початку цього тижня”, - сказала Лутковська.

Як повідомляв УНІАН, 11 травня співробітники ФСБ Росії затримали в Сімферополі українського режисера, активіста Майдану Сенцова. Пізніше в ФСБ РФ заявили, що в анексованому Росією Криму затримано членів "диверсійно-терористичної групи" "Правого сектора". Основною метою «злочинної діяльності групи було здійснення диверсійно-терористичних актів у Сімферополі, Ялті та Севастополі, а надалі знищення ряду об'єктів життєдіяльності, залізничних мостів, ліній електропередач».

Читайте такожВ Одесі проведуть спецпоказ фільму "Гамер" викраденого ФСБ режисера Сенцова

Слідчим управлінням ФСБ розслідується кримінальна справа стосовно Сенцова, Геннадія Афанасьєва, Олексія Чирнія, Олександра Кольченка за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 205 (терористичний акт), ч. 2 ст. 205.4 (організація терористичного угруповання і участь у ньому), ч. 3 ст. 222 (незаконний оборот зброї) КК РФ. Зазначається, що вони здійснили у складі терористичного угруповання приготування до здійснення терористичного акту - вибухів вночі 9 травня саморобних вибухових пристроїв біля «меморіалу Вічного вогню» і пам'ятника Леніну в Сімферополі, а також підпалів офісів громадської організації «Русская община Крыма» і представництва партії «Единая Россия» у Сімферополі 14 і 18 квітня відповідно.

7 липня Лефортовський суд Москви продовжив до 11 жовтня арешт Сенцова.