Верховна Рада, нарешті, прийняла довгоочікуваний закон, який розблокував процес реформування "Укроборонпрому". Підприємства, що входять до складу Державного концерну, тепер будуть перетворені в акціонерні господарські товариства з новим типом корпоративного управління.

Єдиним власником цих підприємств стане держава в особі Кабінету Міністрів.

Нові господарські товариства, за планом Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості, згрупують в холдинги за галузевим принципом.

Відео дня

У підсумку, в Україні з'явиться дев'ять холдингових компаній, шість з яких стануть частиною холдингу "оборонні системи України", а інші три – холдингу "аерокосмічні системи".

Холдинги утворюють з 65 підприємств Концерну, тоді як зараз в "Укроборонпромі" числиться 118 таких суб'єктів, з яких 21 підприємство знаходиться на тимчасово окупованих Росією територіях.

Підприємства, які не потраплять до цього списку, віддадуть Фонду державного майна для приватизації.

Як стверджують ініціатори, реалізація реформи сприятиме підвищенню конкурентоспроможності вітчизняної оборонної промисловості та подальшому забезпеченню безпеки країни, що веде вже восьмий рік війну з небезпечним північним сусідом.

Важливість цього рішення парламенту для національної оборонної промисловості складно переоцінити, адже за 11 років свого існування "Укроборонпром" породив чимало скандальних ситуацій. Створений за президента-втікача Віктора Януковича Державний концерн використовувався нечесними чиновниками в численних тіньових схемах.

За останні роки керівництво країни не один раз заявляло про намір реформувати або ліквідувати "Укроборонпром". Але далі слів справа не заходила, а вітчизняний ОПК продовжував деградувати. Справа дійшла до того, що Україна випала з першої двадцятки світових постачальників озброєнь.

Про стан справ в українській "оборонці" говорять підсумки першого півріччя, які озвучив генеральний директор концерну Юрій Гусєв.

За останні роки керівництво країни не один раз заявляло про намір реформувати або ліквідувати "Укроборонпром". Але далі слів справа не заходила, а вітчизняний ОПК продовжував деградувати

Загальний обсяг виробництва товарів, робіт і послуг підприємств "Укроборонпрому" за січень-червень склав 16,6 млрд грн у грошовому еквіваленті - трохи більше півмільярда доларів. Радує, хіба що, наявність зростання в 19,5 відсотка в порівнянні з першим півріччям "ковідного" 2020 року.

Крім цього, в першому півріччі 2021 року спецекспортери уклали контрактів на суму 393 млн дол., що у 2,6 раза більше, ніж у січні-червні 2020 року. Надходження від спецекспортерів склали 317,5 млн дол. І, хоча, це є рекордним показником з 2014 року (у першому півріччі 2020 року було 182 млн дол.), для такої країни, як 40-мільйонна Україна, це дуже посередній результат.

Що стосується чистого прибутку за перші шість місяців Цього року, то він очікується в розмірі 620 млн грн. Це у два з половиною рази більше, ніж за перше півріччя 2020 року.

Не варто при цьому забувати, що у підприємств Концерну є прострочена заборгованість у розмірі 13,4 млрд грн, причому істотна частка цієї суми – борги по зарплатах.

Такі цифри особливого оптимізму не вселяють, однак, керівництво концерну, а також віце-прем'єр Олег Уруський, який курує ОПК, вважають, що у національної оборонної промисловості є значний потенціал. І що після реформування "Укроборонпрому" нові холдинги дозволять значно наростити випуск продукції та надання послуг в тому числі за рахунок залучення іноземних інвестицій.

Дуже хочеться в це вірити, проте реформаторам варто поквапитися. Згаяний час може призвести до катастрофічних наслідків у вигляді втрати важливих галузей економіки.

Наочною ілюстрацією гостроти проблем є приклад з центру українського кораблебудування - Миколаєва. В кінці червня там завершився процес ліквідації "Чорноморського суднобудівного заводу", який спускав на воду авіаносці, а зараз на його території знаходиться недобудований корвет" Володимир Великий", закладений ще в 2011 році. Яка доля чекає цей недобудований бойовий корабель?

Гендиректор концерну Гусєв каже, що зараз "Укроборонпром" разом з Асоціацією суднобудівної галузі розробляють стратегію розвитку національного суднобудування.

Чи не спізнюється країна з таким стратегічним планом розвитку ключових галузей промисловості? Бо, поки чиновники узгодять всі документи, від вчорашніх індустріальних флагманів може вже нічого не залишитися.

Примітно, що законопроект про реформування концерну з моменту реєстрації до дня прийняття "нудився" в стінах парламенту рівно рік. Будемо сподіватися, що його реалізація і перетворення України в одного з лідерів на світовому ринку озброєнь буде проходити набагато швидше.