Данілов розкритикував дипломатів за Будапештський меморандум \ фото УНІАН

Дипломати, які у 1994 році уклали невигідний Україні Будапештський меморандум, в даний час мають сміливість знову пропонувати свої послуги.

Про це в ефірі телемарафону сказав секретар РНБО Олексій Данілов.

За словами Данілова, стосовно Будапештського меморандуму, то там спочатку була певна кількість країн, а потім до гарантів безпеки був доданий Китай, від якого Україна точно не отримує нічого. У зв'язку з цим секретар РНБО зазначив, що тоді українським дипломатам треба було ретельніше працювати, щоб цей меморандум був більше юридично захищений.

Відео дня

"Мене дивує, що дипломати, які у 1994 році все це зганьбили, зараз ходять і щось пропонують. Після тої ганьби 1994 року, я б на їхньому місці припинив з'являтися на очі нашого суспільства. А вони мають нахабство далі продовжувати пропонувати свої послуги", - сказав Данілов. 

Що таке Будапештський меморандум

Угода була укладена 5 грудня 1994 року між Україною, Росією, Великобританією та США про гарантії Україні у зв'язку з набуттям нею неядерного статусу. Того ж дня Україна приєдналась до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Пізніше до угоди приєдналися Франція і Китай.

Згідно з Меморандумом США, РФ і Велика Британія зобов'язалися:

  • поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України;
  • утримуватися від загрози силою, її використання проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України;
  • утримуватись від економічного тиску, спрямованого на те, щоб підкорити своїм власним інтересам здійснення Україною прав, притаманних її суверенітету, і таким чином отримати будь-які переваги;
  • домагатися негайних дій з боку Ради Безпеки ООН з метою надання допомоги Україні, якщо вона стане жертвою акту агресії чи об'єктом погрози агресією з використанням ядерної зброї;
  • не застосовувати ядерну зброю як проти України;
  • проводити консультації у випадку виникнення ситуації, внаслідок якої постає питання стосовно цих зобов'язань.

21 лютого 2022 року МЗС України направило державам-членам Ради безпеки ООН запит на основі Будапештського меморандуму з вимогою негайного проведення консультацій. Цьому передувала промова Володимира Зеленського на Мюнхенській конференції з безпеки, в якій він заявив, що Україна вчетверте і востаннє ініціює проведення консультацій у рамках меморандуму, і якщо вони знову не відбудуться або за їх результатами не буде конкретних рішень щодо гарантування безпеки, то Україна матиме повне право вважати, що Будапештський меморандум не працює і всі пакетні рішення 1994 року "поставлені під сумнів".

Вас також можуть зацікавити новини: