Документом передбачено внести зміни до Цивільного кодексу України / Фото УНІАН

Ряд депутатів від фракції "Слуга народу" хочуть ввести покарання за шкоду, яку заподіяно через порушення таємниці листування та записів конфіденційного характеру.

Законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відшкодування шкоди за біль та жаль" зареєстровано в парламенті за номером 3605.

Серед авторів документу – депутати фракції "Слуга народу" Галина Третьякова, Олександр Качура, Данило Гетманцев.

Відео дня

Читайте такожЗеленський втрачає позиції, але залишається лідером президентського рейтингу - опитування

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що на шляху реформування правовідносин у сфері відшкодування моральної шкоди Україна "користується "совецьким" визначенням, що, у свою чергу, потребує реформування".

Автори законопроекту пропонують "змінити підхід до визначення моральної шкоди з урахуванням законодавства країн Європейського Союзу, де шкода, що завдана особі, визначається не як завдання моральної шкоди, а шкода за біль та жаль".

Документом передбачено внести зміни до Цивільного кодексу України.

Зокрема, в статті 23 передбачено замінити слова про моральну шкоду на шкоду за біль та жаль. Також пропонується додати, що має бути відшкодування за шкоду, що спричинена почуттям у зв'язку з порушенням таємниці листування та записів конфіденційного характеру, втручанням у приватне життя особи внаслідок несанкціонованої фотозйомки, розголошенням відомостей про приватне життя, розголошенням недостовірної інформації про особу, а також порушенням ділової етики та норм трудового законодавства. Передбачається, що шкода за біль та жаль відшкодовується грішми, іншим майном або в інший спосіб.

Водночас пропонується вилучити норму про те, що за позовом спадкоємця суд може зменшити розмір неустойки (штрафу, пені), розмір відшкодування майнової шкоди (збитків) та моральної шкоди, якщо вони є непомірно великими порівняно з вартістю рухомого чи нерухомого майна, яке було одержане ним у спадщину.

У Кодекс законів про працю України пропонується внести зміни, якими передбачено, що власник або уповноважений ним орган має відшкодувати шкоду працівнику, якщо порушення його законних прав призвели, зокрема, до депресії.