Слідчі ДБР за погодженням з прокурором Офісу генерального прокурора направили до суду обвинувальний акт стосовно колишнього голови та головного бухгалтера Конституційного Суду України, обвинувачених в несанкціонованому втручанні в роботу автоматизованої системи "Клієнт Казначейства – Казначейство".

Про це у понеділок, 8 листопада, повідомляє прес-служба ДБР. При цьому в Держбюро розслідувань не називають імені голови КСУ, та зрозуміло, що йдеться про Олександра Тупицького.

Так, указом президента України від 29 грудня 2020 року голову КСУ було відсторонено від посади, та підозрюваний вирішив самовільно присвоїти владні повноваження й продовжити керувати Конституційним Судом України.

Відео дня

Читайте такожДБР відкрило справу через скасування Верховним Судом указу Зеленського щодо Тупицького"Для цього колишній голова суду дав керівнику бухгалтерської служби КСУ – головному бухгалтеру незаконну вказівку щодо використання його особистого ключа з кваліфікованим електронним підписом для несанкціонованого втручання в роботу автоматизованої системи "Клієнт Казначейства – Казначейство" з метою підписання бухгалтерських документів в електронній формі від його імені, також він передав їй захищений носій із власним електронним підписом", - розповіли в ДБР.

Бухгалтер, своєю чергою, продовжили у Держбюро розслідувань, виконуючи цю вказівку, у період з грудня 2020 року по лютий 2021-го здійснила 207 несанкціонованих втручань у роботу автоматизованої системи та підписала з використанням електронного цифрового підпису відстороненого на той час від посади голови КСУ бухгалтерські документи.

"Крім того, для створення враження у співробітників суду щодо продовження виконання ним обов’язків Голови КСУ незаконно були підписані електронні платіжні доручення на виплату винагороди судді, заробітної плати співробітникам секретаріату КСУ разом із преміями, грошовими та матеріальними допомогами, надбавками за інтенсивність праці та іншими виплатами", - додали у ДБР.

Дії колишнього голови КСУ кваліфікуються за ст. 27 (підбурення та пособництво), головного бухгалтера КСУ за ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу автоматизованої системи за попередньою змовою групою осіб, що призвело до підробки інформації, спотворення процесу її обробки та порушення встановленого порядку маршрутизації) КК України.

Санкції статей передбачають покарання у виді позбавлення волі терміном до 6 років.

Вас також можуть зацікавити новини: