Ірина Геращенко / фото УНІАН

Співголова фракції "Європейської солідарності" Ірина Геращенко та депутат з цієї фракції Микола Княжицький під час розгляду законопроекту про олігархів намагалися перекричати першого віце-спікера парламенту, який веде засідання, Руслана Стефанчука вигуками: "Диктатура!".

Як передає кореспондент УНІАН, Геращенко та Княжицький стали біля президії, де сидить Стефанчук, та перекрикували його оголошення щодо поправок до законопроекту вигуками: "Диктатура!".

Потім вони спробували вигукувати "Лукашенко!".

Відео дня

Коментуючи ці вигуки, Стефанчук пожартував, що Олександр Лукашенко перебуває в іншій країні.

Також деякі депутати намагалися перешкоджати виступу представника президента в парламенті, народного депутата від "Слуги народу" Федора Веніславського, який з трибуни оголошував поправки до законопроекту.

На розгляд, за спецпроцедурою, було вирішено поставити лише 13 поправок, які основними визначив Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, тоді як загалом до документу було подано 1 тис. 270 поправок.

Депутати обурювалися з приводу того, що таким чином вони не мають можливості виступити щодо усіх своїх поправок, а підтримка цих 13 означає одночасний автоматичний розгляд та відхилення інших поправок до тих самих статей законопроекту.

Читайте такожГрупа нардепів вимагає відсторонити Стефанчука від ведення засідання Ради через законопроект про олігархів

Закон про деолігархізацію

Сьогодні, 23 вересня, Верховна Рада ухвалила президентський законопроект про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів) (№5599).

Рішення підтримали 279 народних депутатів із 379, зареєстрованих в сесійній залі.

У законі визначається, що олігархом вважається фізична особа, яка одночасно відповідає щонайменше трьом з таких ознак:

  • бере участь у політичному житті; має значний вплив на засоби масової інформації;
  • є кінцевим бенефіціарним власником суб'єкта господарювання, який після дня введення в дію цього закону є суб'єктом природних монополій або займає монопольне становище на ринку та протягом одного року поспіль підтримує або посилює таке становище;
  • підтверджена вартість активів особи та суб'єктів господарювання, бенефіціаром яких вона є, перевищує 1 млн прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.