Відкриття пам'ятного знаку жертвам катастрофи рейсу PS752 / REUTERS

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба провів телефонну розмову з іранським колегою Мохаммадом Джавадом Заріфом. Сторони обговорили, зокрема, скандальну заяву іранського депутата Хассана Норузі щодо авіакатастрофи рейсу PS752.

Читайте також100 днів після катастрофи "Боїнга" МАУ в Ірані: уряди п'яти країн звернулися до родин загиблих

На початку квітня парламентар заявив, що іранські військові в ситуації зі знищенням українського авіалайнера в січні «діяли правильно». За його словами, у зв'язку з цим інцидентом, всупереч офіційним заявам, нікого не заарештували.

Відео дня

Як повідомляється на сайті МЗС, у розмові з Кулебою Міністр закордонних справ Ірану зауважив, що заява одного з іранських депутатів, яка раніше збурила громадську думку в Україні, не відповідає дійсності та офіційній позиції Ірану і вже отримала відповідну правову оцінку. Він також нагадав, що низка осіб вже були затримані у ході розслідування.

Заріф також запевнив Кулебу, що Іран прагне якнайшвидше розслідувати трагедію, з’ясувати всі її обставини, встановити винних у тому, що сталося, і притягнути їх до відповідальності. 

Глава МЗС України окремо підкреслив, що наполягає на доставці, відповідно до Чиказької конвенції, «чорних скриньок» до України, з подальшим рішенням щодо місця їх розшифрування та дослідження за участі країн, громадяни яких загинули внаслідок трагедії.

Як повідомляв УНІАН, 8 січня в Ірані розбився літак "Міжнародних авіаліній України", що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ. Загинуло 176 осіб. На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини та Великобританії.

Спочатку в Ірані заявляли, що причиною аварії стала технічна несправність, але 11 січня президент Ірану офіційно визнав, що український лайнер був збитий "в результаті ненавмисної людської помилки", і пообіцяв притягнути до відповідальності винних.

14 лютого міністр закордонних справ Ірану заявив, що Іран не має наміру віддавати "чорні ящики" зі збитого літака МАУ, а й не може розшифровувати їх дані без участі зацікавлених сторін.