У Раді боротимуться з кнопкодавством / vk.com

Для боротьби з кнопкодавством в сесійній залі Верховної Ради встановлять додаткові камери.

Про це розповів спікер парламенту Дмитро Разумков в ефірі каналу "Україна 24".

Він підтвердив існуючи підозри на неперсональне голосування під час затвердження кандидатури Сергія Шкарлета міністром освіти і науки.

Відео дня

"Йдеться про те, що, можливо, сталося неперсональне голосування, причому навіть не одного народного депутата. Зараз вивчатимуть відео", - пояснив голова ВР.

Читайте такожНардепи розійшлися на канікули до 26 січня

Закон про кримінальну відповідальність за кнопкодавство, за словами Разумкова, не до кінця реалізує поставлені завдання.

"Тому на останньому пленарному засіданні я збирав нараду з керівниками депутатських фракцій і груп, вони звернулися з деякими пропозиціями, і ми вийшли зі спільною позицією. Вона полягає в наступному: ми поставимо додаткові камери в залі, зменшимо можливість голосувати зі зручних, скажімо так, для таких явищ місць, і звернулися до профільного комітету написати більш жорсткий закон, який би регламентував наслідки неперсонального голосування. З одного боку, кримінальна відповідальність, з іншого - фінансова. Як показала практика, депутати теж переживають за свої зарплати", - сказав він.

Ще один спосіб боротьби з кнопкодавством - дороговартісний, пояснив спікер.

Читайте такожРазумков розповів, що могло завадити призначенню Вітренка міністром енергетики

"Є варіант, який би нам дозволив піти від кнопкодавства. Це встановити нову систему "Рада", яка працювала б на базі face ID або відбитка пальця, долоні. Але вона дуже дорога, коштує 250-300 млн грн. Сьогодні в умовах COVID, якби ми заклали ці кошти в бюджет, так само прийшли б медики, вчителі й сказали "як вам не соромно", - сказав він.

Раніше Разумков доручив до 15 січня розробити зміни до законодавства щодо посилення відповідальності за неперсональне голосування.