Леонід Кравчук помер / фото УНІАН

Перший президент України Леонід Кравчук помер сьогодні, 10 травня, після тривалої хвороби.

Про це Українським Новинам повідомило джерело в колі сім'ї.

"Сьогодні, 10 травня 2022 року, о 17:00 за київським часом, після тривалої хвороби пішов з життя Леонід Макарович Кравчук, перший президент незалежної України", - йдеться у повідомленні.

"Ці події (війна в Україні - ред.) його вбили. Ми до останнього вірили...", - додало джерело LB.ua.

Смерть Кравчука у своєму Telegram-каналі підтвердила народний депутат України Ірина Геращенко.

"Помер Леонід Кравчук", - написала вона.

Інших подробиць Геращенко не навела.

"Помер перший Президент України Леонід Кравчук. Сумна новина і велика втрата. Я був особисто знайомий з ним, чим насправді пишаюсь. Леонід Макарович був мудрим патріотом України, справді історичною фігурою у здобутті нашої Незалежності. Світла пам‘ять світлій людині!", - написав у Telegram голова Офісу президента Андрій Єрмак.

"Сьогодні не стало першого Президента незалежної України Леоніда Кравчука. Він говорив, що лідером людину роблять три речі: талант, сильний характер та знання. Все це було притаманне Леоніду Макаровичу, який увійшов в історію нашої суверенної держави як перший її законно обраний лідер. На його долю випали буремні для нашої країни часи, непрості та історичні рішення, становлення української незалежності. За свою незалежність та свободу ми боремося і сьогодні. В жахливій війні проти російського загарбника, який хоче реставрувати імперію. Та ми збережемо суверенітет і волю, які здобули понад 30 років тому! Ми не відступимо і переможемо! Дякую Вам, Леоніду Макаровичу, за любов до України, за Вашу мудрість і сміливість. Світла Вам пам‘ять, пане Президенте…Висловлюю щирі співчуття рідним та близьким Леоніда Макаровича", - зазначив мер Києва Віталій Кличко у своєму Telegram.

На смерть першого президента відреагували і в Тристоронній контактній групі, в якій він тривалий час очолював українську делегацію.

"Тристороння контактна група висловлює своє глибоке співчуття рідним та близьким Леоніда Макаровича", - йдеться у повідомленні в офіційному Telegram-каналі української делегації в ТКГ.

10 січня 2022 року Леонід Кравчук відзначив 88-річчя.

Довідка УНІАН. Леонід Кравчук був першим президентом незалежної України у 1991-1994 роках.

Разом із Борисом Єльциним, президентом Росії, та Станіславом Шушкевичем, першим лідером незалежної Білорусі, який помер минулого тижня, Кравчук брав участь у підписанні Біловезьких угод, що поклали край існуванню СРСР.

У липні 2020 року Леонід Кравчук очолив українську делегацію у Тристоронній контактній групі з Донбасу. Він змінив на цій посаді другого президента України Леоніда Кучму.

Вас також можуть зацікавити новини: