Вчора весь світ, без перебільшення, стежив за офіційним візитом президента України Володимира Зеленського до США, де він зустрівся зі своїм американським колегою Джо Байденом. І якщо гідні розуми нашої нації оцінювали промову глави української держави й підсумки таких важливих переговорів, то недалекі люди, не шкодуючи сил і часу, як шуліки, "налетіли" по кісточках розбирати негідний, на їхню думку, зовнішній вигляд Верховного Головнокомандувача Збройних сил України.

Що ж не влаштувало диванних "фешн-експертів" й "стилістів" в образі Зеленського? Бачте, нікуди не годиться мілітарі-стиль для візитів такого рівня. І штани президента їм схожі на треники, й світшот недоречний. Дехто пише, що у спортзалах носять спортивний костюм, в окопах – камуфляж, вдома – халат, а на політичних зустрічах – краватку. Інші вважають такий вибір одягу проявом неповаги до американських партнерів. Треті переконані, що сам колір хакі цілком нормальний для очільника держави, яка воює, але потрібно було обрати костюм у таких тонах, а не світшот і штани кольору хакі.

Що ж не влаштувало диванних "фешн-експертів" і "стилістів" в образі Зеленського? Бачте, нікуди не годиться мілітарі-стиль для візитів такого рівня

Ви зараз серйозно? Спробуємо розібратися в "луці" очільника української держави, відкинувши зайві емоції та максимально увімкнувши раціо у своїй голові.

Україна протистоїть російській орді 301 день, весь цей час її президент не залишає меж країни, записує звернення до народу, їздить у найгарячіші точки фронту, зустрічається з жителями деокупованих територій. Звичні до 24 лютого 2022 року костюми та сорочки Зеленський з першого дня повномасштабного вторгнення змінив на зручні образи у стилі мілітарі. І це – не просто одяг, це - сильний меседж. Так чому б його, цей меседж, не транслювати на міжнародній арені, щойно з'являється така можливість?

Який сигнал надсилає глава української держави своїм мілітарі-образом під час візиту до США? А ось який: у нас йде повномасштабна війна, реальна, з безліччю жертв; я гордий бути частиною народу, що мужньо протистоїть путінським військовим і режиму Кремля; я – воїн політичного фронту; костюм і біла сорочка – не зараз, це все ще буде, варто тільки перемогти. Для тих, хто не в курсі: востаннє Зеленського бачили у білій сорочці та костюмі 24 лютого 2022 року, після – лише у "воєнці". Такий вибір одягу свідчить про те, що президент України навіть під час закордонних візитів нагадує всім: наша країна щохвилини воює з Росією, захищаючи свою незалежність!

Так уже склалося, що деякі українці чомусь занадто багато уваги приділяють формі, а не змісту. Але хіба підсумкові заяви і Байдена, й Зеленського не говорять самі за себе? Хіба вам, критикам зовнішнього вигляду українського президента, не цікаво, про що домовилися глави двох держав? І підсумки цієї зустрічі, повірте, залежать не від того, в чому приїхав лідер України – в діловому костюмі чи в кежуал-образі. Чого тільки варте отримання нашою країною системи Patriot - "золотого стандарту" ППО США! Цим Байден чітко демонструє свою позицію: цивілізований світ повинен перемогти. А Зеленський наголосив: допомога Америки – величезна, зокрема, завдяки їй він може залишити країну, нехай і на короткий термін.

Так уже склалося, що деякі українці чомусь занадто багато уваги приділяють формі, а не змісту. Але хіба підсумкові заяви і Байдена, й Зеленського не говорять самі за себе?

І наостанок: в охопленій війною країні президент їде із закордонним візитом не костюм вигулювати, а домовитися про моменти, які наблизять нашу з вами перемогу. Тому критикувати Гонтареву в угах на форумі в Давосі та Мендель з окулярами в декольте під час робочої поїздки в Париж – одне, а чіплятися до цілком логічного і продуманого образу Зеленського, що несе конкретний меседж, - марна трата часу. Краще замість своїх "цінних міркувань" задонатьте на ЗСУ, більше користі буде і вам, і всім українцям!

Всім миру, а отже, й можливості незабаром побачити Володимира Зеленського в сорочці та костюмі!

Ольга Робейко