Мінські угоди - ЄС відреагували на регулярні порушення угод з боку Москви / REUTERS

Віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель закликав міністра закордонних справ Російської Федерації Сергія Лаврова, щоби Росія повністю виконала Мінські угоди.

Як йдеться у повідомленні Європейської служби зовнішніх зв'язків, сьогодні Боррель провів телефонну розмову з Лавровим.

Читайте такожЕксперт пояснив, за яких умов може відбуватися опитування від Зеленського

Відео дня

"Віце-президент, високий представник ЄС також поінформував міністра Лаврова щодо домовленості міністрів закордонних справ країн-членів ЄС продовжувати нинішній підхід до відносин ЄС-Росія, на основі якого повне виконання Мінських угод залишається ключовим елементом. Він закликав Лаврова повноцінно виконати Мінські угоди", - йдеться у повідомленні.

Також Боррель підтвердив, що Євросоюз бажає зберігати відкритими канали комунікації з Росією та посилити співпрацю щодо питань, які становлять спільний інтерес.

"Європейський Союз продовжить захищати свої інтереси і цінності, в тому числі повагу до міжнародного права і фундаментальних свобод", - йдеться у заяві.

Мінські угоди: реакція ЄС на дії Кремля

  • 12 жовтня Боррель заявив, що Євросоюз зможе погодитись на зміну своєї політики щодо відносин з Росією лише у разі, якщо вона виконає Мінські угоди.
  • 31 липня 2014 року Євросоюз запровадив проти Росії економічні санкції, спрямовані на конкретні сектори економіки.
  • У березні 2015 року лідери ЄС вирішили пов’язати ці санкції з виконанням Мінських домовленостей. Після цього ЄС неодноразово продовжував чинність цих санкцій на півроку. Попереднього разу санкції було продовжено в червні 2020 року до 31 січня 2021 року. Обмежувальні заходи стосуються фінансового, енергетичного і оборонного секторів РФ, а також товарів подвійного призначення.
  • Також йдеться про обмеження доступу до первинних і вторинних ринків капіталу ЄС п’ятьох провідних російських фінансових інституцій з мажоритарною часткою державної власності у статутному капіталі та їхніх дочірніх компаній з контрольним пакетом акцій, створених поза межами ЄС.
  • Крім того, санкції застосовано до трьох провідних російських енергетичних та трьох оборонних компаній.
  • Застосовується експортна та імпортна заборона і на торгівлю зброєю, запроваджується заборона на експортування товарів подвійного призначення для використання у військових цілях або для кінцевих споживачів товарів військового призначення у Росії, обмежується доступ РФ до окремих чутливих технологій та послуг, що можуть бути використані для розробки та пошуку родовищ нафти.