На першому засіданні палати Конгресу регіональних влад обговорювали реформу місцевого самоврядування

Нещодавно на Хмельниччині відбулося перше засідання Палати місцевих влад Конгресу місцевих та регіональних влад, який відвідав Президент України. Володимира Зеленського зустрів голова обласної державної адміністрації Сергій Гамалій з депутатами та керівниками обласних силових структур.

Президент відзначив важливу роль Конгресу у процесі взаємодії місцевих громад з центральними органами влади. Цей захід націлений на швидке вирішення проблем регіонів. Для України це перший етап впровадження реформ місцевого самоврядування. Зеленський стверджує, що Конгрес дозволить знайти взаєморозуміння між органами влади, однак попереду масштабна робота, яка включає внесення змін в Конституцію, закони України щодо адміністративно-територіального устрою. Глава держави наголосив, що слідкує за тим, як об’єкти комунальної власності передаються громадам, та звертає увагу на фінансову спроможність територіальних громад.

На першому засіданні палати Конгресу регіональних влад обговорювали реформу місцевого самоврядування

Голова Хмельницької облдержадміністрації Сергій Гамалій підтримує президента та уряд в ініціативі створити законопроекти щодо оптимізації місцевих бюджетів у частині плати за землю, податку на доходи фізичних осіб та нерухоме майно. Гамалій вважає позитивним для регіонів збільшення частки з податку, що залишатиметься на місцях, тим паче якщо розмір податків збільшувати не будуть.

Відео дня

Голова ОДА також поділяє думку керівника Офісу Президента про те, що Конгрес є дієвим інструментом для вирішення проблем в діяльності місцевого самоврядування. Адже саме Конгрес залучає до розв’язання багатьох проблем представників влади на всіх рівнях. Основне питання, яке необхідно вирішити – забезпечення фінансових ресурсів на місцях. Необхідно удосконалити механізм розподілу бюджетних трансферів з державного бюджету. За словами керівника Офісу Президента, пропонується підвищити нормативи зарахування ПДФО до бюджетів міських, сільських та селищних територіальних громад та збільшити повноваження місцевих органів влади щодо нагляду і контролю за сплатою місцевих податків.

Сергій Гамалій позитивно налаштований на подальшу співпрацю очільників областей з керівництвом держави, оскільки відтепер офіс Конгресу працюватиме на постійній основі при Офісі Президента. Від сьогодні кожен голова громади може звертатись в офіс Конгресу зі своїми питаннями як в телефонному режимі, так і на місці в Києві. При необхідності до вирішення складних питань залучатиметься Кабмін та Верховна Рада.

Уряд підготував низку законопроектів для збільшення обсягу Державного фонду регіонального розвитку та займається ухваленням проектів законів для розвитку індустріальних парків і встановлення домовленостей з інвесторами. З Фонду регіонального розвитку цього року фінансується чотири індустріальних парки. Гамалій вважає це позитивним зрушенням для розвитку економіки, оскільки індустріальні парки створять нові місця в Хмельниччині та інших областях, а також збільшать надходження до місцевих бюджетів.

На першому засіданні палати Конгресу регіональних влад обговорювали реформу місцевого самоврядування

Під час засідання підіймалася ще одна важлива тема – підготовка регіонів до наступного опалювального сезону. Голова Хмельницької ОДА цілком впевнений в готовності області до опалювального сезону та поділяє думку Президента щодо пропозиції списати борги підприємств ТКЕ перед НАК «Нафтогаз України» та встановлення ціни газу на рівні ринкової, що затверджено в українському законодавстві.

Учасниками засідання за участі Президента України та голови Хмельницької облдержадміністрації піднято питання передачі професійно-технічних училищ у комунальну власність, розглянуто необхідність покращення системи переліку спеціальностей ПТУ, які будуть враховувати потреби ринку. Також розглянуто ряд організаційних питань, зокрема обрано голову Палати місцевих влад Конгресу місцевих та регіональних влад, заступників та склад лічильної комісії.