Народний депутат Ірина Геращенко / фото УНІАН

Заяви уповноваженого представника Російської Федерації Бориса Гризлова про оприлюднення записів розмов на Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі свідчить не лише про глухий кут в перемовинах, але й про тиск на Україну.

Про це народний депутат Ірина Геращенко (фракція «Європейська солідарність») написала у Facebook (Геращенко за президентства Петра Порошенка входила до складу ТКГ. - УНІАН).

За її словами, російська сторона на ТКГ вже не приховує, що несанкціоновано писала і знімала перемовини.

Відео дня

Як заявила Геращенко, українські учасники ТКГ та ОБСЄ справедливо обурилися і навіть перервали засідання.

Читайте також"Мерзотник": Аваков емоційно відреагував на слова Фокіна про війну з Росією

«Ми ніколи не мали жодного сумніву, що спецслужби РФ і Білорусі, що одне і те саме, нас пишуть», - наголосила Геращенко і додала, що якщо сам Гризлов погрожує оприлюднити незаконну фіксацію розмов, то це погано. «І свідчить не лише про глухий кут і можливе загострення, але і про те, що тепер РФ дозволяє собі подібну тональність перемовин», - зауважила вона.

За словами Геращенко, це може свідчити про те, що «в такий екзотичний спосіб Москва хоче дотиснути Київ виконувати зобов’язання, які набрав на себе Кравчук щодо внесення змін до постанови про вибори».

Бо не треба обіцяти те, що ти не виконаєш і на що не впливаєш, пане Кравчук, - заявила вона.

Як вважає Геращенко, добре, що Верховна Рада «не працюватиме до виборів в сесійному режимі, і тому ніхто нічого не прийматиме».

«Дарую Мінській групі цей аргумент як ідею на наступний раунд переговорів - списуйте все на пандемію і не беріть на Україну ніяких зобов’язань, поки на Донбасі стріляють, а заручники залишаються в тюрмах», - написала Геращенко.

Як повідомляла «Українська правда» з посиланням на джерела в ТКГ, делегація України в Тристоронній контактній групі підтримала позицію спеціального представника діючого голови ОБСЄ Хайді Ґрау, яка вимушено перервала засідання ТКГ 30 вересня.

«Як стало відомо, представники Росії вели несанкціонований аудіо- та відеозапис роботи ТКГ. Глава російської делегації також зазначив, що хоче без дозволу опублікувати записи переговорів.

Ґрау зупинила засідання через порушення російською стороною режиму конфіденційності. Вона запропонувала взяти провести окреме засідання, щоб домовитися щодо кодексу поведінки та інформаційної політики, якої повинні дотримуватися всі учасники», - повідомило видання.

Україна підтримала цю позицію.

Скандал навколо Фокіна: що відомо

  • 29 вересня Фокін на засіданні Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування заявив, що поки не бачив підтверджень того, що Росія веде війну проти України.
  • "Що стосується війни. Я не політик і зробити якесь визначення цього я не можу. Тому ніякого підтвердження, що там ведеться війна між Росією і Україною поки я не бачив", - сказав він.
  • Керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що Фокін має піти зі складу ТКГ.
  • 30 вересня президент Зеленський вивів Фокіна зі складу делегації України у ТКГ та звільнив його від виконання обов'язків першого заступника голови делегації.
  • Фокін і раніше провокував скандали своїми заявами. В одному зі своїх нещодавніх інтерв'ю Вітольд Фокін заявив, що виступає за надання особливого статусу всій території Донецької та Луганської областей, а не тільки їх окупованій частині.