Нардеп закликав уряд сприяти експорту ріпака / фото REUTERS

У Верховній Раді закликають уряд посприяти створенню "зеленого коридору" для експорту українського збіжжя (передусім, ріпака) на західних кордонах. Відповідне звернення до Кабінету Міністрів прийняв аграрний комітет ВР за ініціативи народного депутата з групи "Партія "За майбутнє" Івана Чайківського.

Про це нардеп повідомів на своїй сторінці у фейсбук.

"Продовжуємо наполягати на створенні реального "зеленого коридору" для експорту українського збіжжя (передусім, ріпака) на західних кордонах. Відповідне звернення до Уряду прийнято з моєї ініціативи на засіданні аграрного комітету Парламенту. Україна і так відчула цілковиту підтримку наших європейських колег у питанні збільшення експортного  потенціалу через західні кордони. Так, Республіка Польща по суті виступила одним із гарантів в отриманні надійних транзитних коридорів для експорту української аграрної продукції. Відповідні домовленості є на рівні Міністрів. Проте, реалії показують, що на кордонах, практично на всіх точках пропуску утворені десятикілометрові черги. Перед засіданням комітету, я особисто спілкувався з водіями на кордоні та представниками української митниці, бачив ці черги. Проблему можна вирішити лише за рахунок двосторонньої урядової співпраці. Тому ми просимо український Уряд збільшити зусилля для пришвидшення пропуску зерновозів з українським урожаєм. Менший час в дорозі суттєво здешевить вартість логістичних послуг, що при вкрай низькій ціні на зерно, дозволить аграріям акумулювати кошти на посівну озимих", - зазначив Іван Чайківський.

Відео дня

За його словами, ріпак є стратегічною сировиною для виробництва біопалива та здатен зменшити енергетичну залежність країн ЄС від країни-агресора.

"План ЄС щодо подолання залежності від російських ресурсів і збільшення частки відновлюваної енергії до 45% до 2030 року передбачає активне використання біопалива.  Зазвичай лише 12 відсотків врожаю ріпаку в Україні переробляється всередині країни, а решта експортується як насіння. Це відповідно забезпечувало стабільні валютні надходження. Однак, в умовах російської агресії подальше зберігання ріпаку неможливе через руйнування логістичних шляхів в середині країни та браку вільних місць", - написав народний депутат.