Фокін не бачить "великого зиску" від того, що збереться "нормандська четвірка"  / фото УНІАН

Перший заступник глави української делегації у Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Вітольд Фокін вважає, що нова зустріч представників "нормандської четвірки" результату не принесе, бо треба шукати компроміс.

Читайте такожНормандська зустріч: президент чекає у квітні, а МЗС говорить про перенесенняПро це він сказав в ефірі програми "Персона ґрата" на "UA: Українське радіо".

"Якщо брати до уваги сьогоднішній стан, то великого зиску від того, що знову збереться "нормандська четвірка", я не бачу. Треба посунутися до миру, така можливість є. Якщо домовитися по одній позиції, то можна розраховувати і на компроміс по другій позиції, - заявив Фокін. - Правильно у своїх виступах каже Леонід Макарович, що без компромісу нічого не буде, чимось треба поступитися. Я, наприклад, проти того, що вимагає Росія - зробити поправку у Конституцію і особливий режим для окремих районів в Донецькій і Луганській області закріпити законодавчо і надовго або назавжди. Я повторюю: Конституція не прохідний двір, щоб її кожного разу змінювати на догоду комусь. Конституції змінювати не треба".

Відео дня

При цьому, він підтримує ухвалення рішення про запровадження вільних економічних зон на усій території Донбасу по обидві сторони лінії розмежування.

"Це при бажанні, звичайно, і можна сприймати так, що у Конституції дозволено, що Конституція передбачає утворення таких змін. І я думаю, що можна переконати представників Росії, що це і буде і відповіддю на їх прохання - закріпити законодавчо право на областей на особливий статус", - сказав Фокін.

Зустріч лідерів країн "нормандської четвірки": що відомо

  • 11 вересня в Берліні відбулася зустріч політичних радників лідерів країн - учасниць "нормандського формату".
  • Згідно з повідомленням прес-служби Офісу президента України, радники підтримали заклик Києва вжити вичерпних заходів для продовження стійкого і всеосяжного режиму припинення вогню на Донбасі. Також учасники зустрічі домовилися, що представники Міжнародного комітету Червоного Хреста до кінця вересня отримають доступ до українських полонених в ОРДЛО.
  • 15 вересня Зеленський заявив, що протягом 10 днів має відбутися ще одна зустріч радників голів держав "нормандського формату", після якої планується саміт лідерів України, Німеччини, Франції та РФ.
  • Своєю чергою 17 вересня прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що зустріч очільників держав "нормандського формату" відбудеться в осяжному майбутньому, однак фіксувати дати "марно".