Місяць тому в Україні запрацювали нові обласні прокуратури. Генеральний прокурор Ірина Венедіктова оцінила їхню роботу за цей час.

Про це йдеться на сайті Офісу генпрокурора. Крім того, опубліковане відповідне відео з оцінкою роботи обласних прокуратур Венедіктовою.

Загалом, за словами Венедіктової, атестацію успішно пройшли 2483 прокурори регіональних прокуратур, 878 прокурорів - ні. Найкращий результат показала прокуратура Хмельницької області – 88% атестованих прокурорів, найбільше тих, хто не склав –  32% у прокуратурі Дніпропетровської області.

Також глава Офісу генпрокурора озвучила головне своє завдання -  підвищення довіри до прокуратури. Це відбувалося, зазначила вона, шляхом очищення лав через викриття тих, хто паплюжить прокурорську честь порушенням закону. 

Венедіктова наголосила, що за цей перший місяць роботи обласними прокуратурами до суду скеровано кримінальні провадження щодо понад 3 тисяч правопорушень загальнокримінальної спрямованості, економічних та військових злочинів. Крім того, наразі прокурори обласних прокуратур відстоюють у судах інтереси громадян та держави загалом на суму 68 мільярдів гривень.

Крім того, за цей місяць прокурорами повідомлено про підозру у вчиненні 121 кримінального корупційного правопорушення. До суду з обвинувальними актами скеровано 347 кримінальних правопорушень. У правопорушеннях цієї категорії установлено збитків на понад 200 млн грн, із яких вже відшкодовано понад 40 млн гривень. З метою забезпечення відшкодування спричинених збитків накладено арештів на 84 млн грн та заявлено позовів на 57,5 млн гривень.     

Також у вчиненні 192 кримінальних правопорушень з бюджетними коштами особам повідомлено про підозру, до суду з обвинувальними актами скеровано 595 кримінальних правопорушень. Установлено 160 млн грн збитків, із яких вже відшкодовано 7 млн гривень. З метою забезпечення відшкодування спричиненої шкоди накладено арештів на 74,2 млн грн та заявлено позовів на понад 79 млн грн.

Читайте такожВенедіктова помітила прогрес у розслідуванні корупційних злочинів цьогоріч (фото)

Генпрокурор оцінила роботу Луганської обласної прокуратури

За фактами масштабних лісових пожеж на Луганщині розпочато 15 кримінальних проваджень, що розслідуються органами поліції. Крім того, прокуратурою розпочато 2 кримінальних провадження за фактами можливого неналежного виконання своїх службових обов’язків посадовими особами Головного управління ДСНС в Луганській області та Луганського обласного управління лісового та мисливського господарства, що призвело до масштабних пожеж на території Луганської області. Слідство доручено ДБР.

Також за цей місяць прокуратура Луганщини відстояла в апеляції вирок 4 учасникам організованої так званої «групи Тєлєгіна», які у складі незаконного збройного формування, у 2014 році, застосовуючи насильство, викрали шістьох мешканців м. Лисичанська та примушували своїх бранців облаштовувати фортифікаційні споруди. Їх засуджено до покарання терміном від 10 років до 10,5 років ув’язнення. Це перший, що пройшов апеляційну інстанцію, вирок за ведення агресивної війни та порушення законів та звичаїв війни щодо організованої групи. 

Робота прокуратури Вінницької області

У взаємодії з НАБУ та САП із Вінницькою обласною прокуратурою вдалося викрити директора одного з державних підприємств, який за 4,2 млн гривень намагався підкупити очільника Вінницької обласної державної адміністрації для вирішення питання щодо зміни бюджетних видатків. Наразі йому повідомлено про підозру та обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі майже 4 млн гривень.

Прокурор оцінила роботу прокуратури Хмельницької області

Прокуратура Хмельниччини домоглася в суді реального покарання для  корупціонера – 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна отримав головний державний інспектор Управління Держпраці в області, який отримав неправомірну вигоду за те, щоб «заплющив очі» на виявлені порушення трудового законодавства.

Дніпропетровщина

Дніпропетровська обласна прокуратура повідомила про підозру керівнику товариства та директору КП «Дніпропетровський метрополітен», які вчинили розтрату та привласнення бюджетних коштів під час будівництва підземки. Сума встановлених збитків 16,5 млн грн із яких наразі вже відшкодовано 15 млн гривень.

Львівська область

Львівська обласна прокуратура у кримінальному провадженні за фактом зловживання службовим становищем посадовцями митних постів Львівської митниці викрила схему імпорту вантажівок, внаслідок якої бюджет недоотримав 17 млн грн платежів. На 37 незаконно ввезених авто накладено арешт.

Одеська область

Спеціалізованою прокуратурою у військовій та оборонній сфері закінчено досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно директора товариства-підрядника, який отримавши держкошти, виділені на будівництво двох казарм у м. Подільську Одеської області, завищив в актах виконаних робіт їх обсяги та заволодів 7,5 млн гривень з бюджету.

Черкаська обласна прокуратура

Черкаською обласною прокуратурою припинено правопорушення у сфері закупівель для медзакладів – повідомлено про підозру директору однієї з лікарень, через неналежне виконання службових обов’язків якого при закупівлі ліжок спричинено збитки на понад 2 млн грн, а також скеровано до суду обвинувальний акт стосовно керівника товариства, який зловживаючи службовим становищем при поставці томографа, спричинив збитки у розмірі понад 3 млн грн.

Львівська область та боротьба зі "скрутками" ПДВ

Львівська обласна прокуратура спільно з правоохоронними органами за перший місяць припинила діяльність двох транзитно-конвертаційних груп. Обіг однієї з них – 350 мільйонів гривень, інша проконвертувала 90 млн грн. За участі Київської міської прокуратури ліквідовано міжрегіональний конвертцентр, що діяв на території столиці, Київської та Харківської областей.

Венедіктова про повернення через суди мільйонів коштів та гектарів земель

Херсонська обласна прокуратура забезпечила реальне виконання рішення суду і повернула територіальній громаді 10 га землі на узбережжі Азовського моря.

Читайте такожНемає результатів: Венедіктова розкритикувала роботу ДБР і дала їм два місяці

Миколаївська ж обласна прокуратура побореться за повернення державі ділянок лісового фонду на узбережжі Чорного моря в курортній зоні «Рибаківка», які було незаконно передано у приватну власність.

Верховний Суд підтримав позицію прокуратури Хмельниччини – тепер знову у власності держави майновий комплекс комбінату хлібопродуктів вартістю 166 млн грн.

Київська міська прокуратура через суд зобов’язала забудовника знести незаконну багатоповерхівку у столиці, побудовану з порушеннями на землях садибної забудови. 

А Спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері Південного регіону зобов’язала через суд «Завод «Кузня на Рибальському» сплатити 3,3 млн грн державному підприємству «Миколаївський суднобудівний завод» ДК «Укроборонпром» за поставлену продукцію оборонного призначення.

Офіс генпрокурора про боротьбу зі злочинами проти довкілля

Загалом за місяць виявлено 664 злочини проти довкілля. Щодо порушень правил охорони або використання надр – 87 та незаконної порубки лісу – 388. До суду з обвинувальними актами скеровано 137 кримінальних правопорушень. Установлено збитків на 687 млн гривень. З метою забезпечення відшкодування спричинених збитків накладено арештів на 2,6 млн грн та заявлено позовів на 684,2 млн гривень.

Харківській обласній прокуратурі вдалося викрити та довести до суду провадження щодо масштабних  вирубок дерев. Зокрема, направили обвинувальні акти стосовно службових осіб ДП «Красноградське лісове господарство» та директора ДП «Гутянське лісове господарство», які неналежно виконували службові обов’язки, що призвело до втрати майже тисячі дерев. Щодо вирубки ще 526 дерев в тому ж «Гутянському лісгоспі» завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно майстра одного з лісництв.

Рівненська обласна прокуратура загалом упродовж місяця розпочала 20 кримінальних проваджень щодо незаконного видобутку бурштину, у 6 з них особам уже повідомлено про підозру. До суду скеровано 12 обвинувальних актів про злочини цієї категорії. Вилучено всього 905 кг бурштину – сирцю. Зокрема, нещодавно прокуратурою спільно з СБУ припинено незаконний канал поставки «сонячного каміння» до Туреччини.

Івано-Франківською обласною прокуратурою завершено досудове розслідування стосовно гендиректора приватного акціонерного товариства, який без спеціального дозволу здійснив на самовільно зайнятих земельних ділянках загальною площею понад 220 га незаконний видобуток торфу та отримав доходи від протиправної діяльності, завдавши державі шкоду на загальну суму близько 11 млн гривень.

Тією ж Харківською обласною прокуратурою припинено діяльність одного з найбільших незаконних родовищ піску та скеровано до суду обвинувальний акт стосовно керівника фермерського господарства, який займався нелегальним видобутком та безгосподарським використанням земель, внаслідок чого державі заподіяно шкоду в розмірі понад 612 млн гривень.

Венедіктова про протидію оргзлочинності

Запорізька обласна прокуратура ​викрила на території м. Мелітополя фейковий «колл-центр» на понад 90 робочих місць з ноутбуками та технікою для спілкування та незаконною маршрутизацією міжнародного телефонного трафіку до Російської Федерації, Республіки Казахстан, Білорусі та інших країн. 

Одеською обласною прокуратурою повідомлено про підозру колишньому слідчому поліції Одещини та 3 особам, які  організували злочинну схему з придбання шахрайським шляхом 7 квартир загальною вартістю майже 5 млн грн. 

Київська обласна прокуратура повідомила про підозру 5 учасникам організованої групи, які під виглядом працівників поліції займались вимаганням грошових коштів у наркозалежних.

За процкерівництва Сумської обласної прокуратури викрито угруповання, яке організувало діяльність нарколабораторії з виготовлення особливо небезпечної психотропної речовини «PVP» з метою подальшого її збуту поза межами України, приховано переправляючи через митний кордон. 

Тернопільська обласна прокуратура повідомила про підозру начальнику Тернопільської державної податкової інспекції, який разом із сином, залучивши «кримінальних елементів», вимагали неіснуючий борг в 40 тис доларів США з місцевого мешканця за нібито привласнену ним продукцію за час його роботи на підприємстві сина посадовця. 

За подібний злочин є й вирок  - за позиції прокурорів Закарпатської обласної прокуратури, суд визнав винними та засудив чотирьох учасників угруповання, які вимагали у особи надати їм 15 тис доларів США за неіснуючі борги, а у разі відмови – погрожували фізичною розправою та вбивством. Його лідер засуджений до 4 років позбавлення волі, а його спільники проведуть у в’язниці по 3 роки.