Фото УНІАН

Додаткові повноваження співробітникам податкових органів, передбачені законопроектом № 5600, посилять фіскальний тиск на бізнес.

Про це заявив народний депутат України Вадим Новинський, коментуючи прийняття у другому читанні змін до Податкового кодексу в ефірі телеканалу "Україна 24" 30 листопада 2021 року.

"Розвинені цивілізовані країни завжди впроваджують політику протекціонізму щодо власної промисловості, а під час світової пандемії коронавірусу – ще й підтримують і роблять всілякі поблажки, водночас промислова політика української держави реалізується з точністю до навпаки – вчергове прийнятий закон, що змінює правила оподаткування і посилює тиск на промисловий сектор, так і на малий і середній бізнес. Додаткові надходження до бюджету від рентної плати на видобуток залізної руди в 2021 році ніяк не пов'язані із зусиллями уряду – це світова кон'юнктура цін, і за підсумками року гірничодобувні підприємства України заплатять на 1,5 млрд доларів податків більше, ніж торік. Розширення бази оподаткування для гірничо-металургійного комплексу не обґрунтовано".

Відео дня

За словами Вадима Новинського, головним завданням влади у регулюванні економіки повинні бути економічне зростання, стабільні, прозорі і передбачувані правила, а також залучення інвестицій. Але податкове законодавство у нас змінюється набагато частіше, ніж встановлено Податковим кодексом, і це відштовхує інвесторів від України.

"Як представники великої промисловості ми завжди виступали за розумний діалог і консенсус між урядом і галузевими асоціаціями. Кілька місяців роботи над законопроектом показали, що, врешті-решт такий діалог і компроміс досягнуто, щоправда з окремо взятими групами "Довіра" і "За МАЙБУТНЄ" в частині оподаткування великих гравців агросектору, представники якого входять до цих груп. Влада повинна ретельно зважувати і кожне рішення, і кожне своє слово, адже, наприклад, необдумана політична заява перших осіб держави про державний переворот призводить до обвалу акцій провідних українських компаній на світових біржах".