Новий законопроект про медіа не передбачає обов’язкової реєстрації для онлайн-ЗМІ, каже Кравчук / фото ua.depositphotos.com

Народна депутатка, заступниця голови парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук заявила, що новий законопроект про медіа не передбачає обов’язкової реєстрації для онлайн-ЗМІ. 

Як повідомляє Цензор.НЕТ, інтернет-сайт можуть не бути зареєстровані. Та все ж можна добровільно прийти до Нацради й сказати, що ви хотіли б вважатися медіа. Це робиться для того, щоб закон міг вас захистити як журналіста. 

"Зараз ми провели комітет і змінили частину, яка стосується онлайн-медіа. То ми для зареєстрованих медіа змінили навіть санкцію у вигляді тимчасового блокування (було місяць). Тобто для зареєстрованих медіа навіть тимчасового блокування не буде, лише через суд. Тільки, якщо будуть писати статті "Путін-прийди, ти наш рятівник", то Нацрада може застосувати штраф, а потім звернутись до суду", - пояснила Кравчук.

Відео дня

Вона додала, що у випадку з анонімними медіа - де неможливо ідентифікувати ні журналістів, ні власників - Нацрада може блокувати їх без рішення суду. Крім того, для незареєстрованих онлайн-медіа було зменшено час блокування до двох тижнів. А повне блокування - лише через суд, незалежно це зареєстроване чи незареєстроване медіа.

Кравчук уточнила, що для настання санкцій треба написати три статті, які порушують законодавство України. Вона вважає, що більшість онлайн-медіа пройдуть реєстрацію.

"... Завжди є обмежена кількість місць, і тоді реєстрація дозволить бути в пріоритеті при акредитації, але не обов’язково. І мені здається, що це нормально, бо має ж бути якась логіка", - зазначила Кравчук.

Вона уточнила, що санкції не стосуватимуться критики влади.

Також нардеп додала, що у тих, хто веде на Youtube постійні програми, з'явиться можливість добровільно ідентифікуватись як медіа. 

Нагадаємо,  30 серпня 2022 року Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект "Про медіа". Це називають ще одним кроком до вступу України в ЄС.

До другого читання законопроекту були внесені правки, засновані на зауваженнях європейських фахівців. Новий документ враховує такі поняття, як онлайн-медіа, соцмережі та YouTube.