Хто може фінансувати опитування Зеленського / Фото УНІАН

У Верховній Раді поки не голосували за жодні законопроекти щодо фінансування всеукраїнського опитування за держані кошти.

Про це перший заступник голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук розповів в етері ток-шоу "Право на владу" на телеканалі 1+1, передає ТСН.

"Ми не проголосували жодних законопроектів, які стосуються виділення грошей з державного бюджету. Тому навіщо вводити в оману народ України, що це буде фінансуватися з державного бюджету, я не розумію", - наголосив Стефанчук.

За словами віце-спікера Ради, опитування не є питанням державного бюджету.

"Я не можу спойлерити ці речі, точно як і питання, які будуть задаватися, тому що це прерогатива президента України", - додав він.

Читайте такожОпитування Зеленського: які питання Банкова поставить українцям 25 жовтня

Своєю чергою, експерт з політики та місцевого розвитку Олександр Солонтай наполягає на тому, що кошти на проведення мініреферендуму візьмуть із "неофіційних бюджетів", а сам захід є "мобілізацією виборців". "Щоб люди йшли 25 жовтня голосувати", - сказав він.

За словами експерта, окрім коштів із державного бюджета, є ще декілька ймовірних варіантів фінансування.

"Приватні - коли людина приходить і платить за опитування. Цього не буде, очевидно, люди не будуть платити за те, що їх опитали. Є кошти офіційні політичних сил. Це в день виборів юридично неможливо. Залишаються кошти, які передаються особами спонсорськими, приватними, громадськими, наприклад, міжнародними донорами, грантові", - сказав Солонтай.

Він додав, що жодна грантова структура під це не підписувалась.

"Передається президенту. Це буде? Не буде, тому що це ніхто не візьме на себе, це корупційне діяння. Залишилися тіньові кошти, які політична сила виділила на вибори. Не секрет, що на всіх місцевих виборах, так само, як на парламентських виборах, є те, що проходить офіційно, і те, що проходить неофіційно", - припустив експерт.

Читайте такожУ мережі показали, як може виглядати "бюлетень" опитування від Зеленського 25 жовтня (фото)

Опитування від Зеленського 25 жовтня: що відомо

  • 13 жовтня президент Володимир Зеленський анонсував проведення 25 жовтня, у день місцевих виборів, всеукраїнського опитування з п’яти 5 важливих питань.
  • Ініційоване президентом загальнонаціональне опитування, на відміну від референдуму, не матиме прямих юридичних наслідків, проте дасть можливість кожному громадянину висловитися щодо важливих для суспільства питань. Держава ставить прямі запитання суспільству та отримує прямі відповіді без посередників, наголосили в Офісі президента.
  • 14 жовтня Зеленський назвав перше питання із всеукраїнського опитування: "Чи потрібно запровадити довічне ув'язнення за корупцію в особливо великих масштабах?".
  • Друге питання стосується вільної економічної зони на Донбасі.