Німецькій посол оцінила ефективність Будапештського меморандуму / скріншот відео

Посол Німеччини в Києві Анка Фельдгузен зробила важливу заяву про Будапештський меморандум - документ, в результаті підписання якого Україна позбулася ядерної зброї.

В ефірі телеканалу "Україна 24" дипломат заявила, що документ не передбачає міжнародних юридичних зобов'язань.

"Будапештський меморандум - це пропозиція. Я думаю, що зараз потрібно спробувати все, щоб уникнути війни", - додала вона.

Відео дня

Зазначимо, раніше в інтерв'ю сайту ТСН посол Німеччини визнавала, що великого ефекту від документа немає.

"Міжнародні угоди, ви згадали про Будапештський меморандум - це домовленість, але немає можливості це імплементувати, якщо дійсно потрібно. Це підписи й нічого іншого", - стверджувала вона.

Раніше сьогодні президент Володимир Зеленський під час виступу на Мюнхенській конференції ініціював консультації країн-підписантів документа

"Сьогодні Україна зробить це вчетверте, а я, як президент, вперше. Але і Україна, і я - робимо це востаннє. Я ініціюю проведення консультацій в рамках Будапештського меморандуму. Скликати їх доручено міністру закордонних справ", - розповів він

Довідка УНІАН. Будапештський меморандум було підписано 5 грудня 1994 року. Згідно з документом, Україна отримувала гарантії територіальної цілісності в обмін на відмову від ядерної зброї. Сам меморандум був підписаний лідерами України, США, Росії та Великобританії.