Єрмак нагадав, що Україна має з Білоруссю "дуже великий кордон" / скріншот

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак заявляє, що якщо події в Білорусі розвиватимуться за найгіршим сценарієм, вони можуть становити безпосередню загрозу незалежності України.

Про це Єрмак сказав під час виступу у Королівському інституті міжнародних справ Chatham House (Лондон, Велика Британія).

«Нас дуже непокоїть те, що відбувається… Події, які відбуваються насамперед в Білорусі – це для когось може просто якісь політичні події. Ми маємо дуже великий кордон з Білоруссю. Якщо найгірші сценарії будуть втілюватись у життя, це безпосередньо загроза незалежності України», - зауважив він.

«Україна сьогодні є форпостом, і сьогодні нам треба на це звернути увагу, і не тільки говорити про це, а дійсно робити конкретні кроки і конкретні дії», - додав Єрмак.

Читайте також"Ми на боці білоруського народу": Кулеба про невизнання легітимності Лукашенка

Протести після виборів у Білорусі: хроніка подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протесту. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично вмотивовані справи щодо опозиціонерів.
  • В Євросоюзі не визнали результати виборів і ввели санкції проти білоруських чиновників, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • 23 вересня в Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка.
  • Противники Лукашенка кожні вихідні виходять на масштабні акції протесту.