Ірина Констанкевич

Верховна Рада України мусить негайно внести зміни до державного бюджету з метою передбачити фінансування на закупівлю захисних засобів – масок, антисептиків, дезінфекторів – для українських шкіл. Інакше заклади освіти можуть перетворитись на осередки розповсюдження COVID-19, що матиме вкрай негативні наслідки для усієї країни.

Про це повідомила народна депутатка України з групи "За майбутнє", перша заступниця голови парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики  Ірина Констанкевич.

Читайте такожРазумков розповів про плани роботи Ради під час четвертої сесії

Відео дня

"Ми на порозі нового навчального року, який буде одним з найскладнішим в історії новітньої України. Виклики епідемії коронавірусу потребують оперативної та ефективної реакції усіх гілок державної влади. На жаль, поки що держава не демонструє наміру захищати учнів та учителів від загрози поширення інфекції в навчальних закладах. Є лише формальне розпорядження уряду про закупівлю за кошт місцевих бюджетів для навчальних закладів захисних масок, антисептиків для рук, дезінфекційних засобів для поверхонь. Проте в місцевих бюджетах грошей на це немає, а допомога з боку центральної влади їм не надходила. В результаті вже зараз директори шкіл зобов’язують батьків учнів купувати усі ці засоби власним коштом", – заявила Констанкевич.

За її словами, бездіяльність влади може мати катастрофічні наслідки для всієї країни.

"Не забезпечивши школи усім необхідним, держава ставить під удар як учнів, так і вчителів. Адже завтра саме школи стануть центрами поширення коронавірусу, звідки діти принесуть його додому. А вчителі, більшість яких є люди середнього та старшого віку, ризикують власним здоров’ям, бо саме в цьому віці хвороба переноситься найбільш складно. Якщо бездіяти, то у жовтні ми матимемо вже зовсім іншу статистику по захворюваності на коронавірус, принаймні, в кілька разів вищу за сьогоднішні показники", – переконана народний депутат України.

Констанкевич пропонує діяти негайно.

"Уряду слід ретельно прорахувати, скільки коштів потрібно, аби забезпечити школи захисними засобами до кінця 2020 року. Своєю чергою, Верховна Рада мусить невідкладно розглянути зміни до державного бюджету та спрямувати необхідні ресурси на місця. Депутатська група «За майбутнє» буде ініціювати та підтримувати це рішення. Також ми вимагаємо, аби силами МОН та МОЗ було забезпечено регулярне тестування учителів на коронавірус, щоб вчасно виявляти хворих та локалізувати поширення інфекції. Крім того, я спільно з колегами зареєструвала законопроект 3036а, що передбачає соціальний захист педагогів, які наражаються на ризики захворіти на COVID-19. Розраховуємо на його оперативний та позитивний розгляд парламентом.  Вважаємо, що питання безпеки в умовах пандемії мусять бути на першому місці, а кожне рішення влади має підкріплюватися ресурсами для його виконання", – наголосила Констанкевич.

Раніше повідомлялося, що Кабінет міністрів до 15 вересня подасть до Верховної Ради проект державного бюджету на 2021 рік.