Реформувати українські суди будуть іноземці / фото ua.depositphotos.com

Той факт, що іноземні члени конкурсної комісії з відбору нового складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів отримуватимуть гроші від американської комерційної фірми, що діє від імені USAID, говорить про залежність цих експертів.

Про це заявив адвокат Ростислав Кравець.

"Попереднього разу, коли відбиралися судді ВАКС, іноземні експерти отримували зарплату від українських платників податків — через Державну судову адміністрацію. Але цього разу прямо в закон записали, що працюють вони на громадських засадах. І той факт, що їм будуть платити американці за роботу в цій комісії, означає, що вони не будуть незалежними. Це з одного боку. З іншого боку, до комісії входять крім так званих міжнародних експертів, і українські представники. Але вони ж працюють на громадських засадах! Виходить знову ж дисбаланс. Українські представники працюють на громадських засадах, а іноземні представники за 20 тисяч доларів на місяць. Говорити про незалежність іноземців в цьому випадку не можна", - обурений юрист.

Відео дня

Читайте такожВідбір українських суддів іноземними консультантами не відповідає Конституції України - політолог

Він вважає, що дана інформація є підставою для того, щоб Україна переглянула все законодавство, пов'язане з участю міжнародних експертів у реформуванні судової системи.

"Ми вже бачимо заангажованість і відсутність будь-якої Незалежності при здійсненні відбору. Це якщо ми говоримо про закон. Якщо ми говоримо про Конституцію, то, на мій погляд, в принципі участь будь-яких іноземців при відборі конституційних органів — Вищої ради правосуддя і Вищої кваліфкомісії суддів, які формують всю судову гілку влади, є незаконною. Українці, відповідно до законодавства, не можуть нікому з іноземців делегувати свої повноваження", - нагадав він, підкресливши, що іноземці при цьому не несуть ніякої відповідальності перед Україною та її народом.

У сформованій ситуації експерт бачить слабкість влади і слабкість української держави.

"В України ніхто навіть не питав згоди. Ця ситуація з так званими міжнародними експертами ще раз підтверджує зовнішнє управління нашою країною. Тому що незалежна і суверенна країна ніколи в житті не допустить іноземців до формування своїх органів влади", — підкреслив юрист.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що іноземні члени конкурсної комісії з відбору нового складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) отримуватимуть гроші не від України, а з бюджету США, причому через комерційного посередника. Йдеться про суму приблизно в 700 доларів на день. Для них також підготовлено керівництво, як звести до мінімуму ризик оскарження прийнятих комісією рішень.

Формування конкурсної комісії з обрання нового складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС) передбачено прийнятим Верховною Радою законом Про судову реформу. Половину від складу конкурсної комісії складають делеговані посольствами США, Великобританії, Євросоюзу та ін. кандидати, половину — делеговані Радою суддів.